Diy ekologisk hårvård

Fantastiskt hår med surskölj [5 recept]

5 recept på surskölj. Utredande, mot klåda, för tillväxt m.fl.- olika örtkombinationer ger olika resultat.

Surskölj hibiskus 5 olika recept, så gör du surskölj till håret

I den här artikeln kan du läsa allt om att använda surskölj som balsam, vad det är, hur man använder det, vilka effekter det har för håret, och flera olika recept på surskölj.

Tvätta håret naturligt

När man tvättar håret naturligt, en tvättmetod som går ut på att man i första hand undviker uttorkande sulfater och miljöskadliga silikoner, använder man ofta en basisk tvättprodukt. Det kan vara en hemmagjord bikarbonatblandning, Aleppotvål eller annan hårtvål. Äggtvätt är ytterligare en naturlig tvättmetod.

För att återställa pH efter den basiska rengöringen använder man surskölj -en blandning av örter eller vinäger som sluter fjällskikten. Därför är pH-värdet för surskölj i hår och hårbotten svagt surt, runt 4,5-5,5. Hårbotten har naturligt ett pH inom de här värdena, vilket gör surskölj till ett milt och behagligt alternativ till vanliga balsam.

Slipp slitet hår med surskölj

Gör man inte det är hårets fjäll öppna och håret slits mer. Surskölj blir trassligare och ser matt och glanslöst ut. Det mesta som är naturligt surt går att göra surskölj av men det finns vissa ingredienser som ger håret en extra skjuts. Generellt kan man bestämma själv om man vill låta hårsköljen sitta i eller om man sköljer ur den med vatten. De flesta brukar  ändå skölja ur den och samtidigt kamma håret med en glestandad kam för en skonsam utredning.

Tips: I menyn under ”Hårvårdsprodukter/surskölj” finns våra färdiga paket för att skapa fantastisk surskölj! Bland annat det mycket efterfrågade Surskölj för fett hår.

Så använder du surskölj

Tvätta håret med Aleppotvål, skölj ur ordentligt. Fördela sursköljen över hela hårbotten och längderna, om du har långt hår kan du först doppa längderna i sursköljsbehållaren innan du häller resten över hårbotten. Låt sitta i minst 1 min. Kamma håret med glestandad kam samtidigt som du sköljer ur sursköljen, duschstrålen hjälper till att separera hårstråna och tillsammans med sursköljens utredande egenskaper blir håret lättkammat. Vill du hellre låta sursköljen sitta i utan att skölja ur så går det bra det med, pH-värdet är redan neutraliserat.

Hibiskus surskölj för ditt hår

Hibiskusblommor är vår personliga favoritingrediens för att säkerställa rätt pH-värde på sursköljen. Vanliga alternativ till torkad hibiskus är äppelcidervinäger eller ättika, två syror som visserligen gör jobbet men har en skarp lukt som gärna återkommer när håret blir fuktigt av regn t.ex. Surskölj på hibiskus doftar istället svagt blommigt, fräscht utan att vara för sött och blir väldigt diskret när håret torkat. Men den stora vinsten är nog ändå egenskaperna för håret. Flavonoider, aminosyror och antioxidanter är viktiga byggstenar för keratinproduktion och generell hårhälsa.

5 Sursköljsrecept

Här är några av våra absoluta favoriter när det kommer till surskölj.

Enkelt basrecept för surskölj

Surskölj på ekologisk hibiskus och kamomill är ett av de lättaste recepten att göra och infusionen gör håret starkt och glänsande. Den här sursköljen hjälper också mot frissigt hår och avbrutna hårstrån, en del menar även att den avhjälper håravfall och ökar hårtillväxten. Regelbunden användning av surskölj med hibiskus kan pigmentera/dölja grått hår hos mörkhåriga, vill du få ännu bättre effekt på grått hår kan du låta infusionen stå över natten innan du silar bort blommorna. Eftersom blomman innehåller mycket pigment kan platinablont hår riskera att få en svagt rosa skiftning om man låter sursköljen dra väldigt länge.

Surskölj för tillväxt

Ingredienser:

Gör så här:

 1. Låt hibiskusen dra tillsammans med kamomillen i varmt vatten tills det fått en mörkrosa färg, några minuter brukar räcka.
 2. Sila bort blommorna och sursköljen är redo att användas!

  För riktigt smidig tillredning, häll blommorna och örterna i varsin tesil och lägg i en tom burk eller flaska och fyll på med det varma duschvattnet innan du börjar tvätta håret, låt stå. När det är dags för surskölj är blandningen färdig och du behöver bara plocka ur tesilen och hälla sursköljen över håret.

  Testa även receptet med en matsked rosmarin för en extra boost!

Mjäll/ kliande hårbotten

Kliar och flagar hårbotten? Känns den öm? Eller vill du bara ha en extra härlig hårskölj? Då är det här receptet för dig! Nässla och Ringblomma lugnar en irriterad hårbotten och sinnet. Den är inte tillräckligt sur i sig själv så lite hibiskus behövs också.

Surskölj för mjäll/kliande hårbotten

Ingredienser:

Gör så här:

 1. Sursköljen gör du genom att hälla nässla, rosmarin samt hibiskus i en halvliter varmt vatten.
 2. Låt dra i 5-10min innan du silar av bladen.
 3. Häll över håret efter hårtvätt och låt gärna verka några minuter, det här är en fantastisk välgörare för kliande hårbotten och är värd att få sitta i lite extra!

  Skölj ur med vatten eller låt sursköljen sitta kvar i håret som en leave-in.

Balsamskölj

För dig som vill framhäva dina lockar eller självfall, och för alla med trassligt hår som behöver all hjälp med utredning det kan få!

Surskölj för lockigt hår/balsamskölj​

Ingredienser:

Gör så här:

 1. Koka upp vattnet, häll det över Läkemalvan i en mellanstor skål, låt stå 20min.
 2. Lägg i Hibiskusen och låt dra ytterligare 1-2min tills blandningen är mörkrosa.
 3. Sila av örterna och se till att riktigt klämma/trycka ut så mycket som möjligt av läkemalvans återfuktande slemämne och rör om.

  Klar att använda! Denna surskölj ger bäst resultat som leave-in. Applicera i fuktigt, nytvättat hår, torka sedan håret varsamt med handduk utan att gnugga.

Solblekta slingor/ Surskölj för blont hår

Är du ljusblond med lite finare hår? Då har du hittat rätt recept! En surskölj utan hibiskus som ger samma sköna återställning av pH-balansen i hår och hårbotten. I det här receptet kombineras mjölksyra, kamomill och ringblomma. Ingredienser som med solens hjälp kan ljusa upp håret, gör håret lätt att reda ut, och har en lugnande effekt på hårbotten.

Surskölj för solblekta slingor/blont hår

Ingredienser:

Gör så här:

 1. Lägg kamomillblommor och ringblommor i en halvliter hett vatten.
 2. Låt dra i 5-10min, sila av blommorna.
 3. Droppa i mjölksyra och rör om.

  Vill du att håret ska blekas i solen sköljer du inte ur sursköljen utan låter det sitta i till nästa tvätt. Tips! Gör en extra batch på sommaren, häll över på sprayflaska och ta med till stranden. Spraya håret då och då och låt solen göra jobbet. Surskölj håller ett par dagar i kylskåp.

Väldoftande surskölj för glansigt hår

När man slutar med skadliga parfymämnen mår kroppen bra, men ibland kan man sakna det där extra doftpåslaget när man är nyduschad. Här har du en riktigt uppfriskande och fräsch doftsättare som även fungerar som surskölj!

Surskölj för en väldoftande brunett

Ingredienser:

Gör så här:

 1. Lägg i rosmarin och hibiskus samtidigt som teet drar (om du väljer att göra receptet med te).
 2. Häll av rosmarin, hibiskus och teblad.
 3. Skölj och njut!

  Svart te i kombination med hibiskus och rosmarin kan pigmentera lite, perfekt för dig som vill få vacker lyster i brunt hår.
  Se video på YouTube

Testa själv

I recepten ovan är det hibiskus som ger det sura pH-värdet som krävs efter tvätt med Aleppotvål. Men örterna fyller även andra funktioner om du blandar dem rätt. Så länge som du har med hibiskus  i ditt surskölj kan du experimentera friskt med att lägga till de örter och blommor du gillar bäst.

Hållbarhet

Upp till en vecka i kylskåp, lite längre om sursköljen innehåller rosmarin som har lätt konserverande egenskaper. Så länge det inte ligger någon hinna på vattenytan är den fräsch.

Här hittar du våra färdiga sursköljspaket

 Testa och njut!


Relaterade inlägg

 • Surskölj Lockigt hår/ Balsamskölj

  Surskölj Lockigt hår/ Balsamskölj

  Lockigt hår är ofta torrt och behöver ibland lite hjälp…

  FORTSÄTT LÄSA ➜

 • DIY – Ekologiskt värmeskydd för hår

  DIY – Ekologiskt värmeskydd för hår

  Ekologiskt värmeskydd för hår Håret blir både torrt och skadat…

  FORTSÄTT LÄSA ➜

 • DIY – hemmagjord hårinpackning för torrt hår

  DIY – hemmagjord hårinpackning för torrt hår

  Gör din egna mjukgörande inpackning för torrt hår med Sheasmör,…

  FORTSÄTT LÄSA ➜

 • 3 recept på ekologisk skäggolja

  3 recept på ekologisk skäggolja

  DIY Ekologisk skäggolja Långt skägg brukade förknippas med att se…

  FORTSÄTT LÄSA ➜


Kommentarer
23 svar till ”Fantastiskt hår med surskölj [5 recept]”
 1. Ida

  Hej! Jag har använt Aleppotvål och surskölj i ca 1-2 månader och mitt hår är super fint och fräscht första 2 dagarna. Sen blir det lika fett som det var när jag använde vanligt schampo och balsam. Hade hoppats på att jag skulle kunna tvätta håret mer sällan. Gör jag något fel?

 2. Emma jönsson

  Jag har både fettig hårbotten, torra längder och lockigt/vågigt hår. Har du något recept på lager för den kombon? Jag använde i somras enbart vinäger och de funka tills den torra luften kom och allt blev en enda Tova 😂 tacksam för tips!

  1. Kemikalieklok

   Hej Emma,

   Balsamsköljen låter som en bra kombo för dig, den vårdar hela längderna och hjälper lockarna att hålla ihop utan friss. Vill du kan du lägga till 1 msk Rosmarin i balsamsköljen för att ta hand om den feta hårbotten <3

   Lycka till!

 3. Jessica

  Hej! Använer aleppotvål för hårvård och för tillfället äppelcidervinäger till surskölj, funkar jättebra, bara en grej som går mig på nerverna, mitt hår är fint, tunt och blir elektrisk och flygigt, blir tokig och går snart tillbaka till mitt vanliga balsam. Vad ska jag köpa för grejor för att få bukt med detta?

  Tack, tack
  Jessica

 4. Cecilia Gustafsson

  Jag har precis börjat med schampotvål och surskölj, och är jättenöjd. Äcv funkar jättebra på mitt hår, men jag klarar inte lukten. Kan man ta balsamtvål efter surskölj för att dämpa lukten? Eller förstör man kan effekten då? Eller funkar balsamtvål på samma sätt som äcv, alltså stänger fjällskikten?

  1. Kemikalieklok

   Vad roligt att du kommit igång med naturlig hårvård! Det är svårt att ge ett generellt svar på din fråga.
   Känn efter om håret känns lika lent när det torkat, öppna fjällskikt ger mer tovor och en strävhet.
   Vill du ha liknande funktion och lika rent innehåll som äppelcidervinäger men med härlig doft rekommenderar vi något av våra sursköljsrecept baserade på hibiskus! Vi har recept för olika hårtyper och funktioner så förhoppningsvis hittar du något som passar dig som handen i handsken!
   Här hittar du dem:

   https://kemikalieklok.se/produkt-kategori/naturlig-harvard/surskolj/

 5. Christel

  Jag har gjort en surskölj på kamomill, rosmarin och hibiskus. Men vad jag inte riktigt blir säker på är om det ska sitta kvar i håret som en avslutande sköljning efter hårtvätt. Eller ska det sköljas ur direkt efter med vatten?

  1. Kemikalieklok

   Du kan använda den som en avslutande skölj som sitter kvar i håret eller välja med att duscha ur allt, det är helt efter tycke och smak. En del tycker att de får bättre effekt av att låta sursköljen vara kvar, andra tycker att det är fullt tilräcklig att enbart återställa hårets ph-värde. Pröva båda lösningarna för att upptäcka vilken som gör ditt hår gladast! ?

 6. Malin

  Hej! Receptet för ”skön hårbotten” är det en blandning av blommor som ska i! Jag ser att hibiskus är slut på hemsidan, funkar det att ta i lite mer av de andra då istället?

  1. Kemikalieklok

   Hej!
   Hibiskus behövs för att göra blandningen sur. Hibiskus är påfyllt igen!

 7. Nina

  Skall man kamma ut håret efter sursköljen med en bredtandad kam.
  Skall börja köra med aleppotvål 40% o sedan surskölj.
  Men först tvätta ur det innan. Mitt hår e så trist. Och trasslar ihop sig o jobbigt att kamma ut. Har halvlångt/långt hår.Känns som det e skit i schampo även om man ej köper skitptodukter i en vanlig affär.
  Hoppas detta blir bra.

  1. Kemikalieklok

   Hej!
   Red ut håret före tvätt med glestandad träkam. Tvätta håret med Aleppotvål, skölj ur. Häll över sursköljen, låt verka någon minut, sedan reder du ut håret med kammen igen samtidigt som du sköljer ur håret. Då hjälper vattenstrålarna till att göra utredningen ännu skonsammare. Obs att alla träkammar inte tål att användas i duschen, den vi säljer i webbshoppen är helt utan lim och håller formen bra både för blöt och torr användning. Lycka till!

 8. Christina

  Undrar bara om du menar att man lägger nässla, hibiskus och ringblomma tillsammans i hett vatten? I receptet står inget när ringblomman ska i.

  1. Kemikalieklok

   Hej!
   Ja, lägg i alla på en gång. Ska se över recepten så att de blir extra lätta att följa!

 9. Linn

  Jag har en fråga kring sursköljsrecepten: är de beräknade för en tvätt? Alltså ska jag hälla i all sursköj i håret som står i recepten?
  Ska snart börja med NooPoo då jag i många många år haft problem med min hårbotten i form av mjälleksem och även oerhört mycket fett som gjort att det sett fett ut efter bara en dag så hoppas verkligen det här kan hjälpa.

  1. Kemikalieklok

   Ja, de är beräknade efter en tvätt förutsatt att du har långt hår. Med kort hår kan minska mängderna. Lycka till och välkommen till ”No Poo världen”!

 10. szilvia85schmidt

  Hej!

  Jag fick mitt NoPoo startkit förra veckan. Idag har jag äntligen tvättat mitt hår helt enligt NoPoo och det känns jättebra. Redan under tvätten märkte jag skillnaden i hur håret kändes. Jag blev förvånad också hur bra den bredtandade utredningsborsten funkade för mitt tunna hår.
  Jag har som sagt var väldigt tunt hår som lätt blir fett och nertyngt, och behövdes tvättas ofta, oftare än vad jag orkade…, måste jag erkänna. Hoppas mitt hår kan nu börja andas ut och må bra och hålla sig fräschare längre. Är så taggad på att fortsätta med Aleppotvålen och hybiskus-sursköljen. Sen kommer jag att testa andra surskölj också, men denna verkade enklast utan stark lukt.
  Tack för all inspiration och fina produkter!

  Mvh /Szilvia

 11. Sanna

  Hej!

  Lagt min första order och ser framemot att påbörja vår kemikaliedetox här hemma.

  Dock funderar jag på det här med lukten av surskölj då jag simtränar två dagar i veckan.

  Med tiden kanske jag kan tajma in så jag tvättar håret efter en av träningarna, men hur långt efter att sursköljen är använd luktar den när håret blir fuktigt?

  Tack på förhand.
  Sanna

  1. Kemikalieklok

   Svårt att säga, det beror på hur väl du sköljer ur sursköljen. Med en ordentlig ursköljning behöver det inte lukta speciellt mycket alls! Lycka till!

  2. Emma

   Använd badmössa och tvätta håret hemma på morgonen iställetvettja!

 12. Åsa Hoffman

  Hej
  Jag blandar surskölj med äppelcidervinäger i en liten blomspruta som räcker till ca tre tvättar.
  Har inte märkt att det blir sämre fast den stått nån vecka. Har använt Aleppotvålen ca 2 månader och tycker att jag tappar mindre hår och mitt gråa hår har aldrig varit så mjukt. När jag gjorde ren silen i duschen blev jag förvånad över att det nästan inte var något hår där.
  Tycker också att Aleppotvålen är den bästa schampotvålen som jag har provat.
  Åsa

 13. Therese

  Hej!
  Är helt ny på detta och blir lite förvirrad. Jag snubblade in på ”malin i ratan”s tvålar och blev sugen på att testa hårtvålar. Men hon säger att man inte behöver surskölj efter varje tvätt. Vad är skillnaden på hennes tvålar jämfört med aleppo som du föredrar?

  Sen, jag har en lat man.. och ska jag få med honom på det här vilket jag verkligen vill då han har psoriasis och jag upplever att även de ekologiska schampona vi testat (m åkerberg, bruns mfl) inte ”hjäper” honom utan fortfarande torkar ut och han måste använda receptbelagda mediciner och krämer. Det kanske han aldrig kan komma ifrån helt de vet jag inte men jag vill iaf försöka hitta bättre alternativ som kan underlätta.
  Så min fråga efter detta långa utlägg. Kan man förbereda lite mer surskölj i en flaska för ett par tvättar eller måste den vara helt nygjord?

  Tack på förhand!!

  1. Kemikalieklok

   Hej!

   Behovet av surskölj kan dels bero på pH-värdet på tvålarna, men också hårdheten på vattnet man duschar i. Det är ganska ovanligt med pH-neutraliserade hårtvålar men det finns. Vår erfarenhet är ändå att de flesta hår mår bra av en surskölj.

   Tyvärr håller surskölj inte speciellt länge eftersom det är mycket vatten i. Det håller ungefär lika länge som en kopp te som står framme i rumstemperatur brukar vi säga, några dagar alltså.
   Det absolut smidigaste sättet är att ha örterna och tekula i badrummet, måtta upp och fyll ett halvlitersmått med varmt vatten från duschen så är det klart lagom till du tvättat håret.
   Hoppas han kan bli bättre i hårbotten!

VARUKORG0
Det finns inga produkter i varukorgen!
0