Huden tar upp kemikalier, bara de är tillräckligt små. Tänk bara på de olika typer av läkemedel som administreras via huden; salvor, p-plåster, nikotinplåster, bedövningsplåster. De fungerar eftersom ämnena tränger in i blodet via huden. Men huden tar ju inte bara upp kemikalier när vi behöver dem.
När man dessutom badar hjälper värmen och saltet till att öppna porerna i huden och har man samtidigt skadliga ämnen i badvattnet underlättas deras väg in i kroppen. Har man istället välgörande ingredienser i sitt badsalt kan man dra nytta av den ökade mottagligheten som ett varmt bad innebär.
Många konventionella badsalt innehåller ett urval av följande: de starkast allergena parfymämnen vi har i Europa, hormonstörande ftalater, allergiframkallande och hormonstörande konserveringsmedel, irriterande citronsyra, färgämnen o.s.v. Nästan alla badsalt, även naturliga sådana, innehåller dessutom starka, märkningspliktiga eteriska oljor som kan ge allergier vid regelbunden användning och som ska användas med mycket stor försiktighet av barn och gravida.
Exponeringen av skadliga kemikalier i hud- och hårvård beror både på ingredienser såklart, men även på sättet vilket produkten används. Produkter som stannar kvar på huden såsom lotion och smink ger en högre exponering än tvålar som sköljs av direkt. Även hur ofta du använder produkterna spelar in.
Här är de viktigaste produkterna att byta ut till kemikaliekloka alternativ:
- Badprodukter -Bubbelbad och badsalt som huden är nersänkt i
- Leave in -Produkter du inte sköljer av såsom body lotion, ansiktskräm, oljor, deodorant och parfym
- Barnprodukter -Schampon, tvålar, salvor, våtservetter och krämer
Länk: Ditt hår behöver inte kemikalier
Ett traditionellt verktyg för god hälsa
Saltbad är en alldeles egen terapiform kallad balneoterapi, som traditionellt har rekommenderats för en rad besvär såsom ömma leder, stress och hudåkommor. Dessutom hjälper det kroppen att inte samla på sig vätska. 30min avkopplande bad har faktiskt visat sig positivt påverka hur vi hanterar resten av dagen.
Ta ett välgörande saltbad utan onödiga kemikalier
Badsalt är lätt och roligt att göra själv. Som en bonus får du stenkoll på vad produkten innehåller och slipper skadliga kemikalier som är vanliga i badsalt. Var inte rädd för att experimentera med bra ingredienser för att ta fram ditt alldeles egna favoritrecept!
Byt ut kemikalieblandningar mot dina favoritingredienser
Epsomsaltet är en bra bas för ett badsalt. Det är känt för att vara avslappnande för ömma muskler och oavsett om det är träningsvärk eller växtvärk kan ett bad med epsomsalt i ge en skön avkoppling. Saltet sägs även vara bra mot stress, hjälpa mot kliande insektsbett och underlätta en god nattsömn.
Himalayasalt är rikt på mineraler och rengör huden på djupet. Det sägs även kunna dra ut gifter genom omvänd osmos och hjälper huden att göra sig av med döda hudceller.
Dödahavssalt ger ett lyxigt utseende till badsaltet samtidigt som det, som andra salter, balanserar hudens fuktighet. Saltet har en lägre halt natriumklorid än bordssalt vilket gör det mycket mindre uttorkande. Salt från döda havet är särskilt rikt på mineraler och har använts för läkning i flera milennier. Dödahavssalt ger återfuktning och dämpar rodnad orsakad av psoriasis eller atopiska eksem.
Bikarbonat som ingrediens kan hjälpa mot svampinfektioner och lugna klåda. Välj ett bikarbonat som inte innehåller aluminium. Bikarbonat är basiskt och antiseptiskt vilket kan vara skönt för irriterad hud.
Alla salter ovan är bakteriedödande och efter en snabb dusch kan det vara extra skönt att glida ner i ett saltbad om man har utsatts för kontakt med bakteriehärdar eller har sprucken hud som man vill skydda mot infektioner. Med rätt ingredienser blir badet en härlig detox för kroppens största organ -huden!
Lämna ett svar