Giftfritt recept på slime som faktiskt fungerar

Alla recept på slime är inte lika bra Visst minns alla som upplevde 80-talet från ett barns ögon hur en kletig gegga plötsligt blev en självklar del i alla lekrum. Lika självklart var att “råka” få det i håret, på kläderna och i munnen. Då köpte man färdiga lösningar, idag kan man göra eget. Men…

Fiberhusk recept slime

Alla recept på slime är inte lika bra

Visst minns alla som upplevde 80-talet från ett barns ögon hur en kletig gegga plötsligt blev en självklar del i alla lekrum. Lika självklart var att “råka” få det i håret, på kläderna och i munnen. Då köpte man färdiga lösningar, idag kan man göra eget. Men det gäller att se upp för skadliga kemikalier som inte hör hemma att barns händer. I måndags kunde ni läsa på vår FB-sida om hur Kemikalieinspektionen varnar för hemmagjort slime eftersom många recept innehåller ämnen som inte är lämpliga för barn att kleta med, lim och linsvätska till exempel. Men inte behöver barnen sluta leka med slime för det finns bra alternativ på recept!

Här följer ett superenkelt och smidigt recept på hemmagjort slime med bara två ingredienser, tre om man vill ha färgsättning. Vi har testat det själva flera gånger, med lysande resultat!

Kemikalieklokt recept på slime

 • 2,5 dl vatten
 • 1 msk fiberhusk (finns på glutenfria hyllan i mataffären)

Förslag på färgsättning förutom hushållsfärg kan vara lingon- eller blåbärspulver. Vi använde den pigmentrika algen chlorella för att få en djup grön färg.

Gör så här

 1. Blanda alla ingredienser i en skål med höga kanter.
 2. Låt stå i 10 minuter.
 3. Micra 3-7 minuter, rör om varannan minut.

När inget slime fastnar på tallriken vid omrörning är det klart!

Låt barnen tvätta händerna före lek för att inte få i onödiga bakterier i slajmet, då står den sig längre. Förvara tätt tillslutet i kylskåpet.

Mer slajm till barnen med detta recept!

Detta är en kul aktivitet med högt pedagogiskt värde som bör utnyttjas till max! Och att det går snabbt, enkelt och billigt är ju knappast en nackdel 😉 Använd gärna hashtaggen #kemikalieklok om ni lägger ut resultatet i sociala medier så vi får se alla fina klumpar av slajm som skapas!   Vill du ha fler enkla tips på hur du kan giftminimera barnens hemmiljö? Då kan du ta del av våra rekommendationer kring kemikalier i leksaker och hur man minskar mängden skadliga ämnen i hud- och hårvårdsprodukter för barn.


4 svar till ”Giftfritt recept på slime som faktiskt fungerar”

 1. Agge

  Tror du denna fungerar att använda som rengöringsslime? 🙂

  1. Kemikalieklok

   Det borde fungera, den har rätt klibbighet för det. Berätta om du lyckas!

 2. Anna-Karin

  Om man inte har microvågsugn (pga att man vill undvika strålning), går det att göra detta på vanlig spis tror ni?

  1. Kemikalieklok

   Det fungerar alldeles ypperligt! ??

Lämna ett svar