Så väljer du Aleppotvål – En komplett guide

Aleppotvålen är omåttligt populär och finns i många variationer, hitta rätt tvål utifrån hårtyp, hudtyp, användningsområde osv. En hög procenthalt t.ex. 35-55% är bra för torr och irriterad hud.

|

Så väljer du aleppotvål, guide till att hitta rätt aleppotvål utifrån vad du behöver.

Hur man väljer Aleppotvål

Aleppotvål tros var den äldsta sortens tvål och har funnits i närmare 5000 år med kändisar som Cleopatra i den trogna anhängarskaran. Fit for a queen med andra ord! Aleppotvålen finns i nästan oändligt många kombinationer, kvaliteter och för olika användningsområden där det är halten av lagerbärsolja som styr dess egenskaper. En av de mest populära varianterna är aleppotvål 40%. Det kan göra det svårt att veta vad man behöver då valen är flera, men det gör också att du kan hitta en välgörande tvål, som är perfekt anpassad till din kropp och ditt hår.

Hitta rätt

Jakten på den perfekta Aleppotvålen kan delas upp i två etapper. Den första är att hitta en tvål som faktiskt är så ren och naturlig som den utger sig för att vara. Namnet Aleppotvål är nämligen inte skyddat utan kan sättas på i stort sett vilken tvål som helst. Även om de flesta Aleppotvålar är gjorda med någon typ av olivolja som bas så kan de i övrigt innehålla onödiga och kanske till och med skadliga ingredienser om tillverkaren inte är mån om innehållet. Den andra etappen handlar om att hitta en tvål som passar just dig; vilken aleppotvål du väljer beror på din din hud, ditt hår eller både och.


I vår webshop hittar du två typer av aleppotvål; naturlig Traditionell aleppotvål och Virgin aleppotvålar som är ekologiskt certifierade. Förutom den ekologiska certifieringen är det som skiljer våra Virgintvålar från traditionella aleppotvålar att de är gjorda utav oljor från första pressningen av oliver och lagerbär vilket resulterar i en näringstät tvål som dessutom är lite lättare att tvåla in och skölja ur!

KEMIKALIEKLOK - Så väljer du Aleppotvål - En komplett guide
En traditionell aleppotvål är mörkt grön i mitten. Bland annat.

Vad är aleppotvål gjord av?

Äkta Aleppotvål innehåller: olivolja, lagerbärsolja, lite salt och några droppar vatten. Innehåller tvålen fler ingredienser än det traditionella receptet kräver kan det hända att tvålen inte funkar lika bra till hår eller för att lugna irriterad hud eller kliande hårbotten till exempel.

Många Aleppotvålar innehåller dock parfym, palmolja eller färgämnen och det brukar vara svårt att utläsa om råvarorna är ekologiska eller inte. Så hur vet man om man hittat rätt? Läs noga på innehållsförteckningen och kom ihåg att allt som är naturligt inte nödvändigtvis är oskadligt.

Jag har testat mig igenom diverse tvålar, här är min story som ledde till att jag numer alltid tvättar håret med aleppotvål:

KEMIKALIEKLOK - Så väljer du Aleppotvål - En komplett guide
Så här kan 4 år utan schampoo se ut

Jag blev fullkomligt förälskad i den första Aleppotvålen jag köpte, mitt hår var strålande rent, blev inte lika snabbt fett och mitt självfall gick från vågor till vackra lockar. Inget mer kliande hårbotten! Tyvärr såldes tvålen vid ett franskt marknadsstånd utan innehållsförteckning, varumärke eller ursprungsdeklaration och när jag väl insett dess fantastiska egenskaper och användningsområden var jag långt därifrån och inget sätt att kontakta fransosen för mer information. När min underbara tvål tog slut var det dags att köpa en ny, men det var lättare sagt än gjort för tvålarna jag köpte efter det var inte alls lika bra. Huden blev inte lika mjuk, håret inte lika rent och dessutom blev det snabbt fett igen. Eftersom jag visste hur bra “rätt” tvål kan vara gav jag inte upp och efter att ha testat allt från fina ekotvålar till fulimporterade tvålar med text enbart på arabiska, hittade jag till slut en tvål som levde upp till minnet av marknadstvålen.

Jag ringde och pratade med den syriske distributören och fick intygat att olivoljan som används är ekologisk och lagerbärsoljan kommer från obesprutade vilda bär som växer i omgivningarna, inga onödiga kemikalier! Jakten på den perfekta tvålen var äntligen slut och vi har varit bästa vänner sedan dess.

Den här godbiten till tvål blev också starten för vår webbshop, efter otaliga frågor om HUR jag kan ha så friskt och långt hår efter åratal utan schampo och var man får tag på den beryktade tvålen beslöt vi oss för att ta in den och lägga upp till försäljning. Nu, flera år senare har vi en fullfjädrad e-handel med ett utbud av ekologiska, näringspackade och etiskt framställda produkter som gör oss sprickfärdiga av stolthet. Schampo och balsam är ett minne blott!

Flytande Aleppotvål

Aleppotvålen är inte naturligt flytande och precis som andra tvålar tillsätts vatten som i sin tur kräver konserveringsmedel för att inte produkten ska bli dålig. Konserveringsmedel som i värsta fall är hormonstörande och i bästa fall allergiframkallande. Det finns ingen egentlig fördel med flytande aleppotvål för ditt hår och hård tvål är minst lika hygienisk som dess motsvarighet i hemmiljö. På offentliga platser där det är en ständig ström av folk som tvättar händerna och tvålen aldrig hinner torka upp behöver man flytande tvål men det finns inga skäl att undvika en fast tvål hemma. Den är drygare, renare och, enligt mig, snyggare där den ligger på sitt tvålfat.

Staplad tvål för torkning
Aleppotvål staplas högt och luftigt under tillverkningen

Tillverkning av Aleppotvål – en urtida tradition

Aleppotvålar tillverkas vanligen i Aleppo, Syrien eller i Frankrike men det finns även tillverkare på andra ställen runtom i världen. För de tre familjeföretag som står för produktionen av de traditionella aleppotvålarna i vår butik är tvåltillverkningen deras enda inkomstkälla. De har själva valt att stanna kvar i det krigsdrabbade Syrien och enda sättet för dem att kunna bo kvar är tack vare en jämn efterfrågan på deras hantverk, varenda tvål är rörd, skuren och stämplad för hand. Recepten och tillverkningsseden är syriernas stolthet och arv och våra tillverkare följer den till punkt och pricka.

Våra Virgin Aleppotvålar tillverkas för hand med precis samma syriska tillverkningsmetod. Delar av sortimentet tillverkas fortfarande i Syrien och några tvålar tillverkas enligt konstens alla regler i Frankrike dit många syrier flyttat för att skapa sig ett nytt liv undan kriget.

Både Olivträdet och Lagerbärsbusken växer naturligt i Medelhavsområdet, samma plats som tvålen tillverkas. Tvålen lagras mellan sex månader upp till ett år, då skiftar färgen från grön till brun, inuti tvålen brukar det finnas ett parti som behållit den gröna färgen. Ju längre lagringstid desto bättre blir tvålen, med tiden skiftar pH-värdet neråt och tvålen blir tåligare att hantera.

Hur länge håller en aleppotvål?

Aleppotvålen är välkänd för sin imponerande hållbarhet och har förmågan att behålla sin kvalitet under en längre tid. Detta beror på tvålens traditionella tillverkningsprocess och användningen av naturliga ingredienser av hög kvalitet. Genom att tillverkas för hand och utan användning av konstgjorda konserveringsmedel upprätthåller aleppotvålen sina egenskaper och prestanda över tid, vilket gör den till en pålitlig följeslagare i badrummet.

En viktig faktor som bidrar till aleppotvålens långvarighet är dess avsaknad av vatten. Under tillverkningsprocessen genomgår tvålen en noggrann torkningsprocess som sträcker sig över flera månader. Denna process eliminerar överskott av fukt och resulterar i en kompakt och koncentrerad produkt. Denna unika egenskap minskar risken för bakterietillväxt och förlänger hållbarheten ytterligare. Detta gör att aleppotvålen kan förbli oförändrad över tiden och bibehålla sin höga kvalitet i åratal.

Olika procenthalter – hitta tvålen som passar dig

Procenthalten som anges för tvålen representerar mängden lagerbärsolja. Lagerbärsoljan tillsätts i slutet av tvålprocessen och ju högre andel av denna exklusiva olja desto mer vårdande, mörkare är tvålen. Lagerbärsoljan i tvålen återfuktar samtidigt som den rengör vilket gör att man slipper den strama känslan av uttorkande hud efter tvätt, perfekt för torr och känslig hud! Oljan är antibakteriell och antifungal (motverkar svamptillväxt) vilket gör den effektiv mot mjäll och akne. Tvålen kan ha en halt av Lagerbärsolja som oftast varierar mellan 5-55% och priset varierar med mängden. Ju mer vårdande lagerbärsolja desto dyrare och exklusivare tvål. Olivoljan, som är den andra stora beståndsdelen i Aleppotvål är en mild rengörare som lämpar sig speciellt för eksemhud, akne och klåda. Behöver vi säga att kombinationen av Aleppotvålens fantastiska oljor ger snudd på en mirakelprodukt? Tvålen har en härlig naturlig “ren” doft som kommer från de förtvålade oljorna, inga doftämnen är tillsatta.

Vilken aleppotvål ska jag välja till håret?

Aleppotvål med lägre halt lagerbärsolja 5-12%

Om du har använt dig av ett sista-schampo innan du tvättar håret med aleppotvål så behöver inte lagerbärsoljan överdoseras för att göra nytta, de lägre doseringarna passar dig med normal hud och normal hårbotten. Om du inte brukar tänka på hur ex. dina händer mår har du troligtvis normal hud. Tvålen passar bra till handtvätt, hårtvätt och kroppstvätt för både män och kvinnor.

Aleppotvål med högre halt lagerbärsolja 20-25%

En högre andel lagerbärsolja gör susen om du har tillfälliga problem med kliande eller flagande hårbotten, irriterade och torra händer eller känslig hud på övriga delar av kroppen. Om du upplever att du får torrare hud och hårbotten vintertid är det bra att byta till den här tvålen under de kalla vintermånaderna. Den här tvålen är dessutom en fantastisk ersättare till raklödder och skapar en skyddande hinna mellan rakhyvel och hud samtidigt som den inte skymmer sikten, testa! Du kommer inte bli besviken.

Aleppotvål med högst halt lagerbärsolja 35-55%

Lyxtvålar! Den högre andelen lagerbärsolja gör att tvålen lindrar och lugnar eksem, rodnad, irritation och akneutbrott. Aleppotvålar med 35-55% lagerbärsolja är de tvålar som generellt är mest vårdande för huden.

Dessa är fantastiska som ansiktsrengöring, gärna i kombination med ett par droppar olja (t.ex. Jojoba), det kanske låter konstigt men det ger en perfekt mild och återfuktande rengöring med babylena kinder som resultat.

På tal om baby, om du vill använda en giftfri tvål till barnen är 55% den mest mjukgörande aleppotvålen. 55% rekommenderar vi även till känslig hud med psoriasis, rosascea och eksem. Kombineras med örtbalsam mot kliande hårbotten för en komplett hårtvättsrutin för känslig hårbotten.

Aleppo tvål

Så använder du Aleppotvål

Kropp & Händer:

Välj en alepotvål med lägre andel Lagerbärsolja (som alltid väljer du dock en högre procenthalt om du har problemhud) eller en Aleppotvål med malda kaffebönor i för en skön skrubbeffekt. Använd som vilken annan fast tvål som helst för kroppen och händer.

Ansikte:

Till ditt ansikte passar aleppotvål med hög andel lagerbärsolja. Löddra upp tvål i händerna och applicera ett par droppar olja i handflatan, gnid så att de blandas och tvätta sedan ansiktet som vanligt. Tvättlapp går såklart också bra att använda, använd inte tvål i ögonen. Vill du ha en riktigt silkeslen upplevelse kan du välja en Virgin Aleppotvål med Arganolja i.

Rakning:

Gnid tvålen direkt mot fuktig hud och arbeta upp ett milt lödder med händerna eller med en mjuk borste. Raka som vanligt och skölj av. Lenast rakning ger en 20-25% eller 35-40% tvål.

Hår och skägg:

Alleppotvål innehåller till skillnad från vanliga schampon inte vatten, därför behöver vi tillföra vatten för att tvätta håret med aleppotvål. Gnugga tvålen direkt mot dyngsurt hår eller skägg, arbeta upp ett lödder (stick in huvudet under duschstrålen igen om du behöver mer vatten), massera med fingrarna, låt sitta ca 1min och skölj sedan med mycket vatten. Avsluta med surskölj istället för balsam.

Alla procenthalter hjälper hårbotten att minska sebumproduktionen (sebum gör håret fett), välj därför procenthalt utifrån hur hårbotten mår (normal/torr/mjäll osv.).

Våra aleppotvålar


Relaterade inlägg




41 svar till ”Så väljer du Aleppotvål – En komplett guide”

  1. Hans

    Hej,
    Om man har problem med torra spruckna händer, vilken procent med olja rekommenderas då?

    1. Kemikalieklok

      Hej Hans,

      För skadad och mycket torr hud kommer aleppotvål med 40% lagerbärsolja ge bäst resultat, framförallt 40% från Virginserien som har extra högt näringsinehåll. Efter tvätt rekommenderar vi att du smörjer händerna med någon produkt innehållande vax t.ex. Ringblomssalva eller DIY Vädersalva för att förhindra att den torra och kalla vinterluften förvärrar dina besvär.

      Lycka till!

  2. Daniela

    Hej!
    Jag är doftallergiker och undrar vad Aleppotvål doftar.

  3. Petra Axelsson

    Jag har glansigt och välmående (kort) hår, inte fett, och använder 40% aleppotvål. Men jag har problem med flagor från hårbotten.
    Jag vet inte om det är mjäll eller torr hårbotten men jag har ingen klåda eller irriterad hårbotten. Det är mest att det stör då jag har mörkt hår och det syns väl.
    Vad kan jag göra för att bli av med det?

    Jag använder aldrig surskölj.

    Måste oxå tillägga att jag tvättar min hund i aleppotvål och det är helt suveränt, hon torkar på nolltid och jag tycker att hon blir både mer smuts- och vattenavvisande efteråt.

    MVH Petra

    1. Kemikalieklok

      Hej Petra,

      Vad roligt att aleppotvålen fungerar så bra till din hund, det är många som säger det! 🙂
      En hårbotten med flagor utan klåda är mest troligt ”bara” torr. Vi har några olika produkter som skulle kunna passa.
      Aleppotvål Dödahavssalt -just det här saltet är så funktionellt i att stärka hudbarriären så att huden behåller fukt bättre.
      Surskölj för en uppfriskad hårbotten alt. valfri surskölj kan också vara bra att testa för att se om torrheten beror på att pH-balansen inte återställt sig efter tvåltvätten.
      Sist en Hårbottenmask öm & torr hårbotten kan vara bra att använda någon gång i månaden för att ge hårbotten extra fettsyror mot just torrhet.

      Lycka till!

0
    Varukorg
    Din varukorg är tom
      Använd rabattkod