Hårtvätt med aleppotvål: En Naturlig och Effektiv Metod för Rent Hår

Aleppotvål är lättare att använda än många tror men tekniken är lite annorlunda jämfört med att tvätta med ett flytande schampo. Det är samma teknik för alla hårtvålar men de ger olika resultat.

Guide för hårtvätt med hårtvål

Aleppotvål har blivit alltmer populärt när det gäller naturlig hårvård. Dess milda och skonsamma egenskaper gör det till ett bra val för dem som vill undvika kemikalier och tillsatser i sina hårvårdsprodukter. I denna artikel kommer vi att utforska fördelarna med att använda aleppotvål för att tvätta håret och ge dig några användbara tips för att få bästa möjliga resultat.

Vad är aleppotvål?

Aleppotvål är en traditionell tvål med rötter i århundraden av syrisk kultur. Den är skapad i den anrika staden Aleppo, som är känd för sin historia av hantverk och tillverkning av högkvalitativa produkter. Aleppotvål tillverkas av en enkel sammansättning av olivolja, lagerbärsolja och lite salt, vilket ger tvålen dess naturliga egenskaper. Denna blandning av ingredienser har varit en del av den syriska traditionen i århundraden och har använts för att rengöra hår och hud på ett skonsamt och naturligt sätt. Idag är aleppotvål fortfarande populär i hela världen på grund av sitt traditionella arv och sin naturliga sammansättning.

Fördelar med att använda aleppotvål för håret

Mild och skonsam rengöring

Aleppotvål är känd för sin milda och skonsamma rengöring. Den tar bort smuts och orenheter från håret utan att torka ut det eller irritera hårbotten. Det är ett bra alternativ för dem med känslig hårbotten eller allergier mot kemikalier i vanliga schampon.

Naturlig återfuktning

En av de bästa fördelarna med aleppotvål är dess förmåga att återfukta håret naturligt. Tvålen innehåller naturliga oljor som hjälper till att bevara fukt i håret och förhindrar att det blir torrt och sprött. Detta är särskilt viktigt för dem med torrt eller skadat hår.

Minskar klåda och irritation i hårbotten

Aleppotvål kan hjälpa till att minska klåda och irritation i hårbotten. Dess naturliga ingredienser lugnar hårbotten och kan hjälpa till att lindra problem som mjäll och eksem. Genom att använda aleppotvål regelbundet kan du uppnå en balanserad och hälsosam hårbotten.

Tips för att tvätta håret med aleppotvål

Här är några användbara tips för att få bästa möjliga resultat när du tvättar håret med aleppotvål:

 1. Blöt håret ordentligt

  Innan du applicerar aleppotvålen är det viktigt att blöta håret ordentligt. Detta hjälper till att skapa ett bra lödder och fördela tvålen jämnt i håret.

 2. Massera in tvålen i håret

  Arbeta in aleppotvålen i håret genom att massera det noggrant från hårrötterna till topparna. Var noga med att täcka allt hår och hårbotten.

 3. Låt tvålen verka i några minuter

  För att ge tvålen tillräckligt med tid att rengöra och vårda håret, låt den verka i några minuter innan du sköljer ur den. Detta ger de naturliga ingredienserna tid att verka och ger bättre resultat.

 4. Skölj noggrant

  Skölj håret noggrant med varmt vatten för att ta bort all tvål och smuts. Se till att inga rester av tvålen är kvar i håret.

 5. Använd ett naturligt balsam

  Efter att ha tvättat håret med aleppotvål kan det vara bra att använda en surskölj för att balansera pH-värdet i håret och mjuka upp det ytterligare. Blanda en liter vatten med en matsked äppelcidervinäger och skölj håret med lösningen efter att du har sköljt ur tvålen. Detta hjälper till att stänga hårets fjällskikt och bevara fuktigheten, vilket kan göra håret mjukare och mer glansigt.
  Friskare hår med surskölj

Slutligen….

Aleppotvål är en fantastisk naturlig produkt som kan ge många fördelar för ditt hår. Genom att använda aleppotvål kan du undvika kemikalier och tillsatser som finns i många kommersiella schampon och istället ge ditt hår en mild och skonsam rengöring. Följ tipsen ovan för att få bästa möjliga resultat när du tvättar håret med aleppotvål och njut av ett friskt och vackert hår på ett naturligt sätt.

Vanliga Frågor om Hårtvätt med Aleppotvål

 1. Är aleppotvål lämplig för färgat hår?

  Ja, aleppotvål är vanligtvis säker att använda på färgat hår. Det är dock viktigt att testa produkten på en liten del av håret först för att se om det påverkar färgen.

 2. Kan jag använda balsam efter att ha tvättat håret med aleppotvål?

  Ja, du kan använda balsam efter att ha tvättat håret med aleppotvål om du känner att ditt hår behöver extra fukt och utredning.

 3. Hur ofta bör jag tvätta mitt hår med aleppotvål?

  Det beror på ditt hårs behov och personliga preferenser. Vissa människor tvättar håret med aleppotvål varje gång de tvättar det, medan andra använder det som ett alternativ till schampo en eller två gånger i veckan.

 4. Kan aleppotvål hjälpa till att lindra mjäll?

  Ja, aleppotvål kan vara fördelaktig för personer som lider av mjäll. Dess naturliga ingredienser och milda rengöringsegenskaper bidrar till att lugna och balansera hårbotten.

Relaterade inlägg


13 svar till ”Hårtvätt med aleppotvål: En Naturlig och Effektiv Metod för Rent Hår”

 1. Madde

  Hej! Slutade använda vanligt schampo för ett par år sedan. Mitt hår är fantastiskt. Aldrig haft ett så tjockt och friskt hår.
  Men min hårbotten har alltid varit problematisk. Ett par dagar efter hårtvätt så börjar det sticka och klia i hårbotten. Små vita flagor som jag först trodde var mjäll, men har kommit fram till att det beror på torr hårbotten. Använder surskölj nässla hibiskus ringblomma. Finns det något bra tips? Använder 24% tvål.
  En sak som jag gör när jag tvättar håret är att lägga en bit olivtvål i ett örngott blöta ordentligt med vatten och gnugga upp ett rejält lödder. Då är det lättare att skölja bort. Upplever inte att håret känns oljigt efteråt.

 2. Suzanne

  Går det att lösa upp en aleppotvål i varmt vatten och hälla i en typ schampoflaska? Ha färdigt och använda precis som schampo. Samma med surkäljet? Göra färdig surskölj i anna flaska?

 3. Annette

  Upplever att tvålen har ett yttre skal och en mitten. Nu närmar jag mig mitten och där är tvålen fetare och det är svårt att få upp löddret och skölja ut tvålen. Är detta känt? Ljusgrön på utsidan men in mot mitten är tvålen mörkare grön?
  Finns det olika märken/sorter?

  1. Kemikalieklok

   Hej Anette,

   Tvålen torkar inifrån och ut vilket ger den dess bruna utsida och gröna insida. Det finns olika märken och sorter, olika tillverkare kan ha olika lång torktid som standard.
   Ju högre procenthalt desto mer vårdande lödder som i sin tur kan kräva lite längre sköljtid för att få ur, då brukar Virgin-tvålarna uppskattas som löddrar bra men är lite tunnare i konsistensen. Vi rekommenderar att antingen prova Virgin-serien om du inte gjort det, alternativt att gå ner i procenthalt om det fortsätter vara ett problem.

 4. Martina

  Hej!
  Jag har börjat med Aleppo tvål och hibiskus surskölj för lockigt hår..
  första gången tvätta jag med 32% men det blev som halm och så fett, sköljde för lite tänkte jag så jag sköljde om med vatten sen surskölj igen, blev lite bättre men inte helt bra. Prövade 24% massera till rikligt lödder och länge, sköljde håret i 5-10 minuter för att vara säkert på att allt tvål var borta sköljde med surskölj och upplevde att det blev mjukare denna gången men är ändå fortfarande trassligt och beläggning på håret och fastna massa i borsten när jag borstade på kvällen. Vad gör jag för fel? Behöver jag kanske göra en sista tvätt till? Vill så gärna få rätt på det så jag kan fortsätta..
  Finns det något mer man kan göra så håret blir mer lent och mjukt…
  Mvh
  Martina

 5. Agnes Szabo

  Vad innebär ,’surskölning’?

  1. Kemikalieklok

   Surskölj innebär att man efter tvätt med aleppotvål (som är basisk) återställer pH-värdet i hår och hårbotten med hjälp av en örtinfusion med lätt surt pH-värde. Det används alltså istället för balsam. Örterna har även andra härliga egenskaper och kan hjälpa till att reglera oljighet, glans, klåda, tovor, flagor med mera.

   Här kan du läsa allt om surskölj:
   https://kemikalieklok.se/vad-ar-surskolj/

   Örterna hittar du i webbshoppen.
   Lycka till!

  2. Raija Amariyan

   Har tvättat håret med Apeppo 40% i två månader nu och har bara posivivt att säga. Hårbotten kliar mindre eller ingenting alls 👌
   Sen bytte jag duschkräm mot Aleppo och huden känns renare.

 6. Maja Hagman

  Hej,
  Mitt hår blir/ är fett när det torkar redan. Jättetråkigt då jag gärna vill använda Aleppotvål.
  Jag har tvättat det med Rasul lera in imellan, då håller det sig bra längre. Tyvärr tycker jag att mina lockar försvinner.

  Blir det bättre om jag köper en tvål med mindre lagerbär? Fast jag är osäker på vilken jag har nu…

 7. Johanna

  Jag tycker VERKLIGEN att jag sköljer ur håret ordentligt, men upplever att jag får beläggning på längderna. Tips?

  1. Kemikalieklok

   Prova att arbeta upp ett riktigt tjockt lödder. Innan man har rätt teknik är det lönt att tvåla in en längre stund, även om det går åt mer tvål. Ju mer lödder desto renare blir håret och desto lättare sköljs tvålen ur. Glöm inte att tvålen till skillnad från flytande schampo inte innehåller hälften vatten, tillför därför vatten under tiden du löddrar in tvålen i håret.
   Lycka till!

  2. Isabel

   Hej!
   Jag fick mer fett i längderna när jag använde en mindre fet tvål. När jag använder minst 32% händer inte det. Märker även skillnad när jag fönar håret. Mindre risk för feta längder.

Lämna ett svar