Så tar du hand om håret på hösten

På hösten tappar vi naturligt mer hår än andra årstider så även om det känns oroväckande att se hårborsten full av hår så är det helt naturligt och behöver inte betyda att något är fel.

Välmående hår under hösten

Naturens kemi hjälper oss förstå och möta hårets och hudens behov -helt utan skadliga kemikalier.

Hösten är här och det är dags att anpassa sin hårvårdsrutin inför utmaningarna som kallare väder bär med sig. Håret har precis som naturen olika säsonger där det beter sig annorlunda. Kanske har du frissigare hår eller börjat tappa mer hår än vanligt? Oroa dig inte, vi har tagit fram de bästa tipsen för att behålla en frisk och glänsande look för håret på hösten.

I den här artikeln kan du läsa om hur du anpassar din hårvårdsrutin inför hösten för att ge håret vad det behöver när löven faller och temperaturen sjunker. De flesta produkter kan du faktiskt tillverka själv -enkelt, helt naturligt och fritt från skadliga kemikalier. Längst ner hittar du en komplett hårvårdsrutin skräddarsydd för hårets höstbehov.

Spåren av sol, salt och slitage

Under sommaren har håret inte bara sin mest intensiva tillväxtsperiod, det har också utsatts för stark sol, hög fuktighet, salt och klor. Solskador i hårbotten och spår från kemikalier på skalp och längder är inte ovanliga konsekvenser av skönt sommarhäng. Det slitage som den varmaste årstiden inneburit i kombination med att håret på hösten nu går in i sin förnyelseperiod, kan håret kännas matt, trist och tunnare än vanligt. När sommaren är över behöver håret massor med fukt, näring och omvårdnad. Med en bra hårvårdsrutin rutin och produkter som möter hårets behov får håret liv, form och glans igen.

Säsongsbetonat håravfall

Håret på hösten tappar naturligt fler hårstrån. Symboliseras av en hårborste i trä som är full med hårstrån.
Så tar du hand om håret på hösten 14

På hösten tappar vi naturligt mer hår än andra årstider så även om det känns oroväckande att se hårborsten full av hår så är det helt naturligt och behöver inte betyda att något är fel.

Hårets faser

Att vi tappar mer hår just på hösten beror troligtvis på att kroppen inte längre behöver skydda hårbotten från att brännas i solen och därför släpper taget om en liten del av kalufsen. Hårbotten går in i förändringsfas och hårstråna som inte längre “behövs” går in i den telogena fasen, en av flera faser som tillsammans utgör hårstråets totala livscykel. Ungefär 10% av hårsäckarna släpper nu taget om sina strån under loppet av 2-5 månader, sedan vilar hårsäcken ca 3 månader (hårets vinter) innan den påbörjar nästa cykel genom att skapa ett nytt litet strå som ska få växa sig långt och starkt.

 • Naturliga tips för att få långt hår

  Naturliga tips för att få långt hår

  Så får du långt hår snabbt: 3 naturliga metoder för ökad hårtillväxt

  Läs mer →

Motverka håravfall

För att förhindra överdrivet håravfall behöver hårsäckarna som fortfarande är i tillväxt de bästa förutsättningarna för att inte gå in i telogen fas för tidigt. Dessutom kan rätt hårvårdsrutin förlänga tillväxtfasen och därigenom fördröja tidpunkten för håravfall. Håret behöver produkter som motverkar uttorkning, kemiskt slitage och för låga nivåer av näringsämnen som tyvärr är en effekt av vanliga kemikalier i konventionell hårvård.

Vi rekommenderar en mild hårtvätt med aleppotvål följt av surskölj för att skapa en lugnande, vårdande och näringsrik miljö i hårbotten.

Torrt och frissigt hår

Kvinna med torrt och frissigt hår
Så tar du hand om håret på hösten 15

Regn, vind och kyla är nästan en garanti för friss -åtminstone för hår som är torrt och sprött. För att motverka uttorkning, tovor och frissighet behöver håret fukt, fukt, fukt. Och när det fått fukt behöver det hjälp att hålla kvar fukten även efter att det torkat, både med hjälp av produkter som kapslar in fukten och genom att undvika uttorkande kemikalier i schampon och stylingprodukter.

Återfuktande hårtvätt

Den torra höstluften torkar ut både hud och hår. Precis som vi använder lite extra handkräm behöver håret också en fuktboost så här års för att undvika flagor, klåda och avbrutna hårstrån. Konventionella balsam innehåller ofta silikoner som kräver uttorkande schampon för att inte skapa beläggning på håret över tid.

Det bästa du kan göra för håret är att byta ut uttorkande sulfater i vanliga schampon till naturliga och sulfatfria alternativ, men glöm inte att byta balsam samtidigt! Undvik även att tvätta håret för ofta, 1-2 gånger/vecka ger en återfuktad och glad hårbotten. Ett tunt lager av hårets naturliga sebum (olja) är nämligen den allra bästa anti-friss produkten samtidigt som den förhindrar statiskt hår!

Vårt favoritschampo för torrt hår är Aleppotvål 40%.

Balsam för torrt hår på hösten

Har man ett hår som behöver lite extra hjälp med att behålla fukt är så kallade “filmbildande humektanter” den heliga graalen. I naturen finns några väl bevarade hemligheter som gör underverk för torrt hår. En av dem är roten från Läkemalva, en ört vid kontakt med varmt vatten avger ett slemämne som skapar en tunn hinna runt varje hårstrå som kapslar in fukten och håller håret återfuktat mellan tvättarna. Hur bra?!!

Andra filmbildande humektanter är Aloe Vera, honung och torkad nässla. Läkemalva finns i vårt DIY Balsam som även sluter fjällskikten på hårstråna för ett glansigt hår som är lätt att reda ut, vill du tillsätta fler filmbildare i balsamet hittar du både Aloe Vera och Nässla bland våra råvaror.

Återfuktade hårtoppar
Så tar du hand om håret på hösten 16

Med en tvättrutin som inte torkar ut håret kan man nu komplettera med fuktgivande hårbehandlingar. En återfuktande hårbottenmask är den bästa kuren mot torr hårbotten och en lyxig inpackning tar hand om längderna. Efter tvätt kan en liten klick hårkräm eller några droppar hårserum kapsla in fukt så att inte allt vatten dunstar bort när håret torkar. Valet av råvaror i våra DIY-recept baseras på bioaktiva ämnen, absorbtion, återfuktande egenskaper och näringsinnehåll, de är genomgående av hög ekologisk kvalitet för att kunna tas upp av hud och hår utan negativa konsekvenser för hälsa och miljö.

Fuktgivande hårbehandlingar

Friktion och skav

Kvinna med uppsatt hår
Så tar du hand om håret på hösten 17

Med hösten kommer polotröjor, grövre kragar och stickade halsdukar, tre orsaker till slitet hår, avbrutna hårstrån och tovor i underhåret. Håruppsättningar och flätor är ett bra sätt att skona håret under vinterhalvåret. Undvik värmestyling och använd naturliga stylingprodukter för att inte slita på håret i onödan.

En komplett hårvårdsrutin för hösten

Så tar du hand om håret på hösten -
Så tar du hand om håret på hösten 18
 1. Ge håret en vårdande spa-kur med en skön hårbottenmask. t.ex. Hårbottenmask för öm och torr hårbotten.
Behandling DIY mot mjäll, klåda, flagande hårbotten. Med neemolja.
Så tar du hand om håret på hösten 19
Aleppotvål 40% traditionell Kemikalieklok
Så tar du hand om håret på hösten 20
 1. Tvätta håret med milda, naturliga produkter. Vi väljer Aleppotvål 40% alla gånger. 🙂
 1. Byt ut konventionella balsam mot naturliga alternativ med filmbildande humektanter. Våra förslag: Surskölj med pepparmynta eller Balsamskölj. Tips! Använd som leave-in så behålls så mycket som möjligt av örternas bioaktiva ämnen.
Så tar du hand om håret på hösten -
Så tar du hand om håret på hösten 21
Så tar du hand om håret på hösten -
Så tar du hand om håret på hösten 22
 1. Använd naturliga oljor i håret
  Applicera 1-2 droppar av din hårbottenmask eller din favoritolja i hårbotten innan håret torkat för att oljan ska absorberas av huden och inte lägga sig på hårstråna, massera in. Torka håret som vanligt.
  Vårt bästa tips för oljigt hår: Kallpressad Tistelolja
 1. Variera för tillväxt
  Varva hårbottenmasker för torr hårbotten med varianter för hårtillväxt för att både lugna och stimulera hårsäckarna.
Torr hårbotten, öm och känslig, DIY hårmask med stärkande fettsyror
Så tar du hand om håret på hösten 23
Så tar du hand om håret på hösten -
Så tar du hand om håret på hösten 24
 1. Använd naturliga alternativ.
  Gör din egen lockkräm, värmeskydd eller stylingspray vid behov.

frontpage