Hårets faser
Ett hårstrå har olika faser i sin livscykel, den längsta fasen är den anagena och det är då håret faktiskt växer. I nästa fas, den katagena fasen, sitter håret kvar på huvudet utan att växa. I den telogena fasen tappar man hårstrån. Olika delar av håret befinner sig i olika faser och med undantag för tiden efter graviditeten eller extrem stress så tappar man ungefär lika mycket hår hela tiden. Många upplever att håret, trots försök att växa det långt, slutar växa vid en viss längd, precis som hår på andra ställen på kroppen inte fortsätter växa. Om du upplevt något liknande kan det antingen bero på att håret har en långsam tillväxttakt och aldrig hinner växa sig särskilt långt innan det faller av eller att ditt hår har en kort anagen fas. Det betyder dock inte att det är omöjligt att påverka, läs vidare för att ta del av tips och tricks.
Skillnaden mellan att ta hand om kort hår och långt hår
Att ta hand om kort hår är inte så noga om man räknar med att det klipps av regelbundet, men om man vill spara ut sitt hår eller redan har långt hår är det desto viktigare att ta hand om hela håret från rot till topp! Hår växer i genomsnitt ca 10-15 cm per år, så om du har eller vill ha hår som når till midjan får du räkna med att håret ska kunna hålla sig snyggt ca 5-6 år innan det till slut klipps av. Tyvärr blir håret lätt slitet av för starka tvättprodukter, felaktig borstning, styling och värme och då är chansen liten att det långa håret fortfarande känns fylligt, livfullt och glansigt eller ens fortsätter växa efter ett antal år. Här har vi sammanställt bästa tipsen för hårvård och kurer för ett långt, välmående hår och snabbt växande hår.
Så får du håret att växa snabbt: 3 traditionella knep för ökad hårtillväxt
Först av allt är det viktigt att försöka hålla sig så frisk man kan, hår och naglar visar ganska snabbt om man har dålig cirkulation, inte dricker tillräckligt med vatten eller har näringsbrist. Vatten och en varierad kost utan onödiga tillsatser eller bekämpningsmedel är A och O för ett hälsosamt hår. Förutom att äta en näringsrik kost kan du stärka håret med de här knepen:
1. Regelbunden hårbottenmassage
Massera hårbotten ofta för att stimulera och öka blodtillförseln för hårsäckarna, en bonus är att hårsäckarna stretchas ut och åtminstone enligt en mindre studie från 2016 kan göra att hårstråna blir tjockare. Ta för vana att massera hårbotten i en minut när du tvålar in håret med Aleppotvål. Vill ni byta ut fredagsmysgodiset mot en annan treat är en hårbottenmassage av din partner/barn/kompis en riktig njutningsfest!
För bästa resultat, massera fem minuter om dagen under en vecka varje månad. Låt hårbotten anpassa sig till den ökade cirkulationen däremellan och massera endast i samband med hårtvätt de kommande tre veckorna och påbörja sedan en ny massagevecka.
I en rapport från 2019 kan man även läsa att hårbottenmassage kan hjälpa mot håravfall samt återtillväxt när hår redan börjat falla av.
Så här masserar du hårbotten:
- Använd fingertopparna för att göra små cirkulerande rörelser över hela hårbotten. Trycket ska vara fast men inte hårt. Var försiktigt så att du inte skadar hårbotten med naglarna.
- Massera 1-5min åt gången. Vänd gärna huvudet uppochner medan du masserar för att få ännu större blodflöde till hårsäckarna, speciellt när du använder en hårbottenmask då detta ökar upptaget av näringsämnen från oljorna.
- Alternativ till fingermassage. Använd din borste med träpiggar eller svinhårsborste för en skön massage av hårbotten. Läs mer i sista punkten här nedanför.
2. Gör en hårbottenmask som stimulerar hårtillväxten
Använd en tillväxtstimulerande hårbottenmask en gång i veckan. Applicera före hårtvätt, låt verka 15-60min och tvätta ur som vanligt.
Neemolja och druvkärnolja är ett par riktigta superoljor att lägga på minnet. Och att ha i håret. Neemoljan har använts i tusentals år av långhåriga kvinnor i Indien. Den masseras regelbundet in i hårbotten och ibland även i längderna och sägs ha närmast magiska krafter för ett snabbväxande hår. Blandas med fördel ut med Druvkärnolja för ökad effekt samt för att göra neemoljans lukt lättare att hantera. Druvkärnoljan har ett fantastiskt näringsinnehåll som får håret att växa snabbare både genom ökad hårsäckshälsa men också genom att uppmuntra passiva hårsäckar att gå in i tillväxtsfas.
Här är ett fenomenalt recept på hårbottenmask med neemolja och druvkärnolja för att hjälpa håret att växa snabbare. Ett tips är att vända huvudet upp och ner medan du masserar in hårbottenmasken, då ökar blodtillförseln och därigenom upptaget av neemoljan i hårsäckarna.
Bonustips!
För ännu mer rivstart i hårtillväxten, skölj hårbotten med rosmarin efter varje tvätt genom att lägga till 1msk rosmarin i din vanliga surskölj .
3. Detoxa och vårda ditt hår med en äkta svinhårhårsborste
Regelbunden borstning med en äkta svinhårsborste som är utformad för att lättare komma åt hårbotten, hjälper skalpen genom att ta bort döda hudceller, öka blodcirkulationen och träna upp hårsäcksmusklerna för bättre volym. Dessutom får längderna ett skyddande lager av sebum som fungerar både som glansprodukt och utredande balsam.
100 tag om dagen ger både silkesglans och hårsäckshälsa och du får ett fantastiskt lättskött och lättborstat hår! Titta på vår video om borstteknik för en frisk och skön hårbotten med riktig växtkraft!
Naturlig hårvård = Skonsam hårvård
Var snäll mot håret -om du vill ha det länge
Skonsam hårvård är snällare mot miljön, mot din hälsa och mot ditt hår. Vill du öka kvaliteten och livslängden på håret är naturlig hårvård det naturliga valet.
Tvätta med Aleppotvål
Många upplever att håret börjar växa otroligt snabbt när man byter från konventionella schampon och balsam till att tvätta håret med en äkta Aleppotvål och surskölj. När hårbotten inte längre torkas ut av sulfater kan hårsäckarna snabbt börja arbeta med att producera nytt, starkt och välmående hår.
Dessutom behöver du med Aleppotvålen inte tvätta och slita på håret lika ofta som förut, de flesta får ett hår som, efter en omställningsperiod, håller sig rent 5-10 dagar mellan tvättarna, så skönt och fantastiskt bra för håret!
Här kan du läsa mer om den här tvättmetoden Allt du behöver veta om No Poo
Tänk på att välja en äkta Aleppotvål av hög kvalitet och med rent innehåll , läs om hur du väljer en Aleppotvål som passar just ditt hår .
Du kan inte vara snäll med frotté
Frottéhanddukar är verkligen inte hårets bästa vän. Frottén sliter och drar i håret när du torkar det och håret blir både frissigt och skadat. Använd hellre en slätvävd bomullshandduk, t.ex. en Hammam-handduk eller en vanlig T-shirt av bomull och krama ur vattnet ur håret istället för att vrida ur det.
Undvik värme till (nästan) varje pris
Försök undvika värme så mycket du kan. Om du måste föna eller styla håret, välj en svalare temperatur än du normalt skulle göra och glöm inte värmeskydd ! De flesta värmeskydd innehåller dock svårnedbrytbara silikoner som inte låter sig tvättas ur av Aleppotvål/No Poo-rengöring, bättre för håret, miljön och plånboken att göra sin egen. Vårt bästa recept på ekologiskt värmeskydd uppfyller alla punkter och är supersmidigt att göra!
Återfukta med en magisk inpackning
Håret behöver hjälp med att behålla fukt för att inte bli torrt och därigenom slitas snabbare. Använd regelbundet en hårolja i blött hår efter dusch, välj oljor som tillför håret näring och som är anpassade för din hårtyp. Kokosolja tipsas det ofta om men den passar långt ifrån alla hår och speciellt inte för dem med hår som lätt blir fett. Som tur är finns det gott om andra oljor som är rena hälsokuren för håret och som återfuktar, reder ut och ger glans utan att lämna en oljig hinna. Vi har tre olika recept på hårolja anpassat efter din hårtyp .
Gör regelbundna inpackningar av ingredienser som penetrerar hårstråna och hjälper till att hålla fjällskikten mjuka och slutna. Sheasmör , Arganolja , Tistelolja och Aprikosfröolja är några exempel på vegetabiliska oljor som går in i håret på djupet.
Använd inpackningen som länkas ovan när håret:
- Börjar kännas tunt i topparna
- Har svårt att locka sig, inte har sin vanliga form
- Är torrt eller frissigt
- Tar väldigt långt tid att torka
Variation och måttfullhet – nyckeln till att inte slita på håret i onödan
Om du har samma frisyr varje dag är det större risk att håret blir utsatt och slitet på vissa ställen. Runt tofsen om du har hästsvans, i nacken om du ofta har halsduk, runt ansiktet om du ofta pillar och stryker håret bakom öronen. Variera med skyddande frisyrer, flätor tex är ett bra sätt att få undan håret utan att skada det. Sätt också upp håret innan du går och lägger dig, då minskar du risken för slitage, håret håller sig renare längre mellan tvättarna när du inte ligger på det och om du har lockigt hår håller sig lockarna finare över natten. Ett örngott av siden (äkta, inte polyester) kan också ha många fördelar för håret: det sliter mindre på håret, lockar håller sig finare över natten och du slipper nattrassel.

Klipp inte håret om det inte behövs. Vill du spara ut ditt hår ska du inte gå till frisören var åttonde vecka. Håret växer inte snabbare av att du toppar det ofta, däremot är det bra att 1-2 gånger om året toppa håret så att kluvna hårtoppar inte börjar vandra uppåt. Man kan också då och då gå igenom håret med nagelsax och klippa av kluvna toppar för att slippa klippa hela håret så ofta. Undvik även blekning och permanent som båda sliter mycket på håret. Be din frisör om hjälp om du har blekt hår och vill få till en snygg utväxt för att kunna sluta färga eller bleka håret.
Med bra kost, massage, rätt tvättmetod och lite hjälp av Neemolja och Rosmarin kommer du långt på resan mot ett långt och friskt hår!
Lämna ett svar