En naturlig skurbomb istället för en syntetisk kemikaliexplosion? Städa som farmor gjorde!


|

Kemikalieklok - En naturlig skurbomb istället för en syntetisk kemikaliexplosion? Städa som farmor gjorde!

Har du fläckar på trägolvet som är svåra att få bort? Hemmagjorda städmedel är effektivare än man kan tro. Svårt att förstå behovet av att frångå hurmorsmetoderna när man tänker efter. Så skippa städmedel med långa innehållsförteckningar och som sticker i näsan. Med vår skurbomb blir även ett ingrott trägolv ljust och fräscht igen. Ingredienserna? De hittar du i skafferiet!

I Sverige gör vi åt 5 kilo städmedel per person (!!) varje år. Enorma mängder där majoriteten innehåller starka kemikalier, parfymämnen och konserveringsmedel. Ämnen som kan vara både miljö- och hälsoskadliga.

Hemmagjord skurbomb:

  • 8 liter varmt vatten
  • 1 msk linoljesåpa
  • 1dl ättika eller vinäger
  • 1dl bikarbonat

Halvera mängden ättika och bikarbonat om golvet inte är jättesmutsigt, det här är verkligen en effektiv fläckborttagare! Använd rotborste eller skurduk beroende på hur smutsigt golvet är, skura hela ytan för att få det jämnt rent.

Tänk på att det här är en fläckborttagning, för vanlig veckostädning räcker det med en matsked såpa i skurhinken.

När golvet blivit rent av skurbomben är det fläckkänsligt. Skura en gång till med mer koncentrerat såpvatten så får du en naturligt vattenavstötande yta. Använd 2dl såpa per 8 liter vatten.

”Kom ihåg att dubbelkolla att ditt golv tål såpa, linoleumgolv gör det inte tex.”

Hur vet man vilken såpa som är bra?

Såpa som köps i mataffären innehåller oftast färgämnen eller parfym, eller både och. Den feta linoljesåpan är en stor favorit för städändamål. Den har bra rengöringsegenskaper och är återfettande vilket är viktigt för trämaterial. Fettet i såpan sluter träfibrerna vilket gör att träet flisar sig mindre och blir lenare att gå eller ta på. Det är viktigt att ha en linoljesåpa som är kallpressad. Den kostar lite mer än den billiga talloljesåpan i mataffären men är väldigt dryg och tar hand om materialen så att de håller längre. Dessutom kan linoljesåpan användas till mycket och ersätta många produkter i städskåpet!