Diy ekologisk hårvård

5 kemikalievärstingar att undvika i hudvård och hårvård

När jag går i butiker ser jag så många skadliga kemikalier i hudvårdsprodukter. I den här artikeln går jag igenom de viktigaste produkterna att byta ut, varför de bör bytas ut och vad du kan välja istället. Huden är vårt största organ och ämnen i produkter vi använder på huden tas upp av kroppen. Kemikalier…

Skadliga kemikalier i hudvårdsprodukter.

När jag går i butiker ser jag så många skadliga kemikalier i hudvårdsprodukter. I den här artikeln går jag igenom de viktigaste produkterna att byta ut, varför de bör bytas ut och vad du kan välja istället.

Huden är vårt största organ och ämnen i produkter vi använder på huden tas upp av kroppen. Kemikalier tas upp i olika grad, som till exempel ett nikotinplåster eller en smärtstillande salva med aktiva ämnen som ska transporteras ut i blodet. På samma sätt kan även dina hygienprodukter innehålla ämnen som påverkar kroppen inifrån. Skadliga kemikalier i hudvård kan vara hormonstörande, cancerframkallande eller allergiframkallande för att nämna några effekter.

Vi går igenom de fem viktigaste produkterna att byta ut och naturligare alternativ att använda istället.

Video: Inspelning från Live-föreläsning med Q & A om farliga kemikalier i hud- och hårvård

#1 Solskydd

Forskare kommer med starkare och starkare varningar om att råden för solkrämer behöver ändras på grund av att de inte visat sig ge det skydd mot cancer som vi länge räknat med. Hudcancern verkar istället uppkomma när vi vistas för länge i solen, oavsett om vi skyddar oss med krämer eller ej. Solkrämer skyddar alltså inte tillräckligt mot cancer, dessutom får de oss att stanna för länge i solen.

Utan skolskydd känner vi mycket tydligare när huden fått nog. De innehåller dessutom ofta ämnen som är skadliga för kropp och miljö. Både bland konventionella och ekologiska solskydd hittar vi ämnen som är klassat miljöfarliga och en del även misstänkt hälsoskadliga.

Det kemikaliekloka sättet att förhålla sig till solen som vi förespråkar är att vara ute så länge som det känns skönt i huden. En stund varje dag för att fylla på med D-vitamin (5-30min beroende på hudtyp, känn efter!) och sedan använda tunna kläder och solhatt, eller hålla sig i skuggan eller inomhus de starkaste timmarna.

5 kemikalievärstingar att undvika i hudvård och hårvård

🌿 Klokt

 • Sola en stund, sedan undvik de starkaste strålarna med hjälp av kläder eller skugga

🤷🏻‍♀️ Undantag

 • Fysikaliska solskydd, undvik spray och nanopartiklar

❌ Undvik

 • Konventionella solskydd

I min krönika på Kurera.se delar jag fler av mina tankar kring solskydd och fler tips på hur du skyddar barnen från solen.

#2 Mjällschampo

En annan produkt med skadliga kemikalier är mjällschampon från matbutiken. Dessa kan innehålla zinkpyrition som är giftigt för vattenlevande organismer och påverkar nervsystemet (ämnet är förbjudet i båtbottenfärg men av någon outgrundlig anledning tillåtet i kosmetika). När jag tittar närmare på innehållsförteckningen ser jag att flera mjällschampon dessutom innehåller starkt allergiframkallande parfymämnen och konserveringsmedel som skulle få vem som helst att rygga tillbaka.

Den nakna sanningen? De flesta som tror sig ha mjäll har i själva verket bara torr hårbotten och behöver inte alls använda mjällschampo. Mjäll är en svampinfektion liknande sån man kan få mellan tårna eller i underlivet. Att du har flagor eller klåda i hårbotten är inte samma sak som att du har en svampinfektion.

Faktum är att vanliga schampon baseras på starka sulfater för att göra rent håret. Dessa är så effektiva att de helt tar bort hårbottens eget fett/sebum. Hårbotten blir uttorkad och kan då börja flaga och klia. Gå först över till en sulfatfri tvättmetod, och om det behövs komplettera med en huskur mot mjäll och kliande hårbotten. Skulle du mot förmodan fortfarande ha problem kan du testa ett mjällschampo från apoteket.

Även en svinhårsborste kan hjälpa till att avlägsna flagor, rengöra hårbotten och ge en stimulerande massage som gör hårbotten friskare och starkare.

🌿 Klokt

 • Börja med naturlig hårvård

🤷🏻‍♀️ Undantag

 • Mjällschampo från Apoteket

❌ Undvik

 • Mjällschampo från matvarubutiken

#3 Raklödder och rakhyvel

Raklödder kan innehålla upp emot 50 olika ämnen. Några är misstänkt hormonstörande, till exempel BHT och BHA. Samma ämnen hittar man ofta som konserveringsmedel på vanliga rakhyvlar, i de mjukgörande gelremsorna på rakhuvudet.

Utöver BHT och BHA är det vanligt med konstaterat hormonstörande parabener, allergiframkallande parfymämnen (syntetiska och naturliga), råolja, uttorkande sulfater och flertalet PEG-ämnen, ofta flera i samma produkt. PEG-ämnen är kritiserade för att bilda cancerframkallande ämnen när ingredienserna oxideras i kontakt med luft.

Vanliga rakhyvlar (både engångs- och sådana man byter rakhuvud på) är svåra att återvinna eftersom de består av både plast och metall och hyvlarna får inte sorteras som varken metall- eller plast på återvinningsstationen. Följer man tillverkarens rekommendation för hur ofta man bör byta rakblad innebär det att 12-36 hyvlar eller rakhuvuden slängs per person och år. Bara i Sverige innebär det att miljontals produkter tillverkas och slängs utan att återvinnas, helt i onödan!

Istället kan man välja en rakhyvel som är ansvarsfullt tillverkad, håller i många år och som passar med rakblad som går att återvinna. En klassisk säkerhetsrakhyvel är bättre för miljön, innehåller inga skadliga kosmetiska kemikalier och kan ge en proffsigare rakning. Rakbladen är gjorda av rostfritt stål som lätt går att återvinna, dessutom är de mycket billigare än de stora plasthyveltillverkarnas rakblad.

Istället för raklödder kan du välja mellan tvål eller olja beroende på vad du gillar bäst.

Aleppotvålen är fantastisk som raktvål. Den ger en skyddande och vårdande hinna mellan hud och rakhyvel och gör, tillsammans med ett fräscht rakblad, rakningen nästan helt friktionsfri! Välj en traditionell tvål med obesprutade ingredienser och som bara innehåller förtvålad olivolja och lagerbärsolja. Aleppotvål 25% passar väldigt bra för rakning av kropp och ansikte. Glöm inte återfukta med ett par droppar valfri olja efter rakningen, t.ex arganolja eller jojobaolja.
Vill du hellre raka dig med olja kan du blanda ihop din egen rakolja som är anpassad efter din hudtyp.

Minska din kemikalieexponering med en säkerhetsrakhyvel 👈🏼

5 kemikalievärstingar att undvika i hudvård och hårvård

🌿 Klokt

 • Byt till säkerhetshyvel

🤷🏻‍♀️ Undantag

 • Pilla bort gel-remsan på redan köpta rakhyvlar

❌ Undvik

 • BHT, BHA, Parabener och Parfymämnen

#4 Parfymerade produkter

Många ämnen som doftar gott är starka och därigenom allergiframkallande. Syntetiska och naturliga doftämnen kan vara lika allergiframkallande, men de syntetiska parfymämnena innehåller fler skadliga kemikalier.

Syntetiska parfymämnen kan också innehålla ftalater -hormonstörande mjukgörare som oftast används som tillsats i PVC-plast. Ftalater används i parfym eftersom de har en förmåga att hålla kvar doften längre på huden.

Ett skrämmande undantag i EU:s kosmetikalagstiftning är att “ingrediensen” perfume i kosmetiska produkter inte behöver deklareras. Det är en blandning av flertalet ämnen, ibland flera hundra ämnen som tillverkare får klassa som företagshemlighet och därigenom är helt tillåtet att utelämna i INCI. Cocktailen syns i innehållsförteckningen under termen perfume. De allra starkaste allergiframkallande doftämnena måste dock deklareras på produkten och flera av dem är vanliga i naturliga eteriska oljor.

Ämnen att undvika

Bland de vanligaste av de deklarationspliktiga ämnena är Linalool och Limonene. Detta är ämnen som över tid kan orsaka kontaktallergi hos vem som helst (inte bara överkänsliga) och eftersom nästan varenda kosmetisk produkt innehåller dem är det en väldigt problematisk allergi att dras med. Förutom att du kan påverkas av att andra använder produkterna kan du få allergiska reaktioner av tvålar på offentliga toaletter eller om du tvättar händerna hemma hos en vän. Vi behöver numera ta med egen tvål åt ett av våra barn, som i övrigt är allergifri, till restauranger, köpcentrum och vänner.

Spara därför parfymerade produkter till speciella tillfällen och kom ihåg att ”rent luktar inte”, vi behöver inte dofta rosor för att vara rena och fräscha. Vid speciella tillfällen kan man välja dofter av naturligt ursprung för att slippa ftalater och andra hemskheter.

Klokt

 • Välj parfymfritt till vardags. Kolla tvättmedel, handtvål, läppcerat och smink. Parfym gömmer sig nästan överallt!

🤷🏻‍♀️ Undantag

 • Doft från naturliga ingredienser vid särskilda tillfällen

❌ Undvik

 • Ämnena Linalool och Limonene

#5 Hårfärg

Hårfärg innehåller ofta aromatiska aminer, ämnen som kan vara starkt allergiframkallande och cancerframkallande. Man ser också att skadliga kemikalier från hårfärgen tas upp av kroppen och kan mätas i urinen till och med 48h efter behandlingen.

Färga håret som gravid

Danska miljöstyrelsen avråder gravida och ammande från att färga håret. En rekommendation jag önskar att svenska myndigheter skulle inspireras av. Flera svenska forskare lyfter fram Danmark som ett föredöme och menar att vetenskapliga underlag för detta har funnits länge. Men hjulen rullar sakta i statliga organisationer och vi kommer nog få vänta ytterligare några år på en sådan ändring.

I Sverige har vi faktiskt en åldersrekommendation för hårfärg på 16 år. Barn och ungdomar bör alltså inte färga håret. Ser vi oss omkring i samhället är det tydligt att väldigt få vet om det, eller bryr sig om det.

Bättre hårfärger

Det finns såklart bättre och sämre alternativ till hårfärg, välj bort starka hårfärgningsprodukter och om du är gravid, ammande eller under 16 år kan det finnas anledning att välja bort även en del alternativ som marknadsförs som ekologiska eller naturliga.

För den säkraste hårfärgningen, vänd dig till en ekofrisör som är duktig på örtfärgning eller köp hårfärg för hemmabruk som baseras endast på örter. Som vanligt, kom ihåg att testa färgen både på huden och på en hårslinga först för att se om den fungerar för just dig. Det finns även många recept på nätet för hur man kan tona håret med olika husmorsknep, kanel, kamomill och valnötter innehåller tex ämnen som kan färga eller bleka håret.

5 kemikalievärstingar att undvika i hudvård och hårvård

🌿 Klokt

 • Färga inte håret om du är gravid
 • Färga inte håret om du ammar
 • Använd endast husmorsknep till barn under 16 år

🤷🏻‍♀️ Undantag

 • Färga håret efter första trimestern
 • Färga håret med örtfärger

❌ Undvik

 • Färga håret med konventionella hårfärger

Lycka till i skönhetsdjungeln!

2 svar till ”5 kemikalievärstingar att undvika i hudvård och hårvård”

 1. Emma

  Hej!
  Tack för en inspirerande blogg och hemsida!
  Det skulle vara intressant om du vill och kan tipsa om smink och tvättmedel:) Vad använder du?

  1. Kemikalieklok

   Hej!

   Tack, vad roligt att du uppskattar den!
   Tvättmedel pratade vi om under senaste livesändningen (Q&A) -den ligger på vår YouTube-kanal. I sminkväg använder jag 100% pure och Idun Minerals. Letar alltid efter de renaste alternativen då hela sortimentet sällan är lika rent.

0
  Varukorg
  Din varukorg är tom