Kemikaliebanta – Ett sätt att få bort gifterna i hemmet

Det är många som suckar och stönar av ångest inför informationen om vilka farliga kemikalier vi har omkring oss. Jag suckade och stönade av ångest. En liten stund, sen satte jag mig ner och läste, läste och läste ännu mer. När man sen, som jag, har klickat på vartenda sökresultat och plöjt alla böcker som går att finna inom giftminimering så står…

Kemikaliebanta - Ett sätt att få bort gifterna i hemmet -

Det är många som suckar och stönar av ångest inför informationen om vilka farliga kemikalier vi har omkring oss. Jag suckade och stönade av ångest. En liten stund, sen satte jag mig ner och läste, läste och läste ännu mer. När man sen, som jag, har klickat på vartenda sökresultat och plöjt alla böcker som går att finna inom giftminimering så står det ganska klart att forskare och sakkunniga återkommer till samma ämnen som har allra störst påverkan på kropp och miljö.Här följer en liten startguide om hur man reducerar mängden gifter i hemmet med fokus på barnen och kroppen.

Barnrummet

 • Ta ut all onödig elektronik (TV, musikspelare etc.) eller ställ in dem i skåp med dörrar. Innehåller flamskyddsmedel, mjukgörare, tungmetaller och BPA.
 • Rensa ut kläder med stora plasttryck, särskilt de som känns kladdiga att ta på. Kan innehålla hormonstörande ftalater.
 • Ersätt mjuka plastleksaker med leksaker i tyg, trä och godkänt naturgummi. Hårdplast är bättre än mjuk plast även om det inte alltid är säkra kort, båda kan innehålla varierande mängd av ftalater och bisfenoler. Lego och Duplo (original) är dock bra! 
 • Rensa ut leksaker som innehåller batterier (låter/lyser). Risk för att de innehåller tungmetaller och flamskyddsmedel.

 

Köket

Värme och plast som kommer i kontakt med mat är en dålig kombination. Skadliga ämnen (ftalater, perfluorerade ämnen, formaldehyd och bisfenoler) kan läcka ut i maten och tas upp genom mag- tarmkanalen.

 • Byt ut köksredskap i plast, börja med stekspaden, vispen och durkslaget som i högre grad riskerar att bli rejält upphettad vid matlagning. Använd istället trä eller rostfritt.
 • Värm aldrig mat i matlådor av plast. Eftersom maten ofta är varm när man lägger ner den i lådan rekommenderar vi att man byter ut plastlådorna mot liknande i glas eller rostfritt.
 • Används nappflaska? Välj en i glas eller rostfritt stål. Själva sugdelen brukar vara gjord av medicinskt silikon eller naturgummi och är inte skadlig.
 • Låt barnen äta och dricka ur plastfria alternativ. Porslin och glas är bättre alternativ, även om de riskerar att gå sönder lättare. Ett tips är att köpa “barnservisen” på loppis, assietter och skålar är lätta att hitta för ett par kronor styck.

Glöm inte dammsuga/dammtorka! Många ämnen som läcker från sakerna vi har hemma lägger sig i dammet på golvet där våra små kryper omkring så gör vad du kan för att undvika kemikaliefyllda dammråttor.


6 svar till ”Kemikaliebanta – Ett sätt att få bort gifterna i hemmet”

 1. Maria

  Hej, jag ska byta ut alla köksredskap i plast men hur sorterar man dessa? Återvinns de som plast eller hur slänger jag dem? Jag har även gamla matlådor kvar i plast som jag inte vet hur jag ska slänga. Tack på förhand!

  1. Kemikalieklok

   Tyvärr ingår de inte i det förpackningsåtervinningssystem vi har i Sverige. Kolla med kommunen om de har insamling av plastprodukter på sortergården, annars är det brännbart det ska sorteras i.

 2. Sanna

  Mycket intressant att läsa, tack!
  Jag undrar hur du tänker kring träleksaker i färg, kan färgen vara giftig för små barn som stoppar allt i munnen?

  Jag är även nyfiken på din åsikt kring möbler där träplattorna är limmade, t ex MDF. Är det dumt att köpa sådana möbler då vi ska inreda lille sonens rum? Bör vi rensa bort sådana möbler som redan finns i hemmet?0

  Tack på förhand!

  1. Kemikalieklok

   Hej!

   Generellt så brukar vi säga att träleksaker är bättre än plastleksaker oavsett (med några få undantag som färgglada leksaker från 70-talet eller marknadsfynd från Asien tex). Men kan man ändå välja så är vattenbaserad och vattenlöslig färg att föredra framför plastfärger. Man känner igen det på att den vattenbaserade färger är lite mer transparent, så att man ser träets skiftningar igenom färgen.

   Det finns bättre och sämre MDF. Släng inte det ni redan har men köp gärna möbler i gediget trä om ni köper nytt. Eller vädra nya MDF-möbler ordentligt innan de ställs in i barnrummet.

   MDF kan läcka varierande halter formaldehyd som är cancerframkallande. Troligtvis inte i väldigt skadliga mängder men det är en onödig exponering.

 3. Carina Wulff

  Hej! Jag arbetar som förskollärare. När vi äter lunch använder vi en hel del plast tallrikar. Detta för att köket sköter disken och plast är inte så tungt att hantera som porslin. Men det är väl inte inte bra att lägga varm mat på plast, den är ca 70-80 grader varm. Vi har framfört detta till berörd personal men de säger att de har kollat plasten och den ska vara godkänd. Jag undrar så mycket över detta…Vad gör vi mot våra barn?

  1. Kemikalieklok

   Plasten är högst troligt livsmedelsgodkänd. Tyvärr är reglerna kring livsmedelsgodkänd plast inte så hårda som vi skulle önska, och kemikunskaperna inte tillräckligt djupa hos kostansvariga. I stora kommuner är det ett trögt projekt att få igenom att byta ut plasten mot bättre alternativ, men många som har gjort det har gått över till tallrikar av härdat glas. Ett lättare alternativ till porslin. Fortsätt fråga, visa kostförvaltningen att det är en fråga ni bryr er om! Kolla kommunens handlingsplan för Giftfri Förskola (brukar finnas sökbart på kommunens hemsida) och se vad de har för ambitioner kring plast i köket och tryck sedan på med deras egna argument. De flesta har en målsättning att minska på plasten.

Lämna ett svar