Eteriska oljor – användning och säkerhet

Bruket av eteriska oljor är en av många ämnesgrupper som ökar i popularitet och i och med det ofta används utan djupare säkerhetstänk. För att förenkla brukar vi sammanfatta en riskbedömning ur försiktighetsprincipen genom att uppmana till att undvika parfymämnen och eteriska oljor i vardagsprodukter och, om man verkligen vill, spara det till speciella tillfällen.

Detta både för att bespara sig själv eventuella hälsoproblem längre fram men också för att underlätta för personer i vår omgivning som redan har en överkänslighet kring dessa ämnen.
Är du tveksam? Du behöver inte eteriska oljor, det går alldeles utmärkt att leva ett doftfritt liv, allra lättast om du tillverkar din egen hud- och hårvård.

Vår generella hållning kring dessa oljor, är att kan du klara dig utan dem så gör det. All användning bör ske medvetet, sparsamt och helst bör du ta till dig information från flera källor.

Lite doft vid rätt tillfälle

Alla är dock inte beredda att ta bort all doft och många vill hitta ett klokt förhållningssätt för att minska riskerna utan att välja bort eteriska oljor helt och hållet. Vi får därför ofta frågor om kvalitet och renhet kring eteriska oljor av kunder som vill undvika kemikalierester från odling och extraheringsprocessen.

Vi har letat och hittat helt rena, märkta med ekologisk tredjepartscertifiering (ovanligt!), högkvalitativa eteriska oljor av terapeutisk grad för att ni som då och då vill tillsätta doft ska kunna göra det på ett säkrare sätt. Det kan vara härligt och stämningshöjande med eteriska oljor, så länge man tar hänsyn till riskfaktorer och undviker alltför frekvent användning.

Förhoppningsvis kan det här inlägget ge lite insikter kring hur man förhåller sig kemikalieklok och gör sin egen riskbedömning.

Från vilsen till kemikalieklok – gör det till ditt val

Det är i eteriska oljor som vi finner vanliga allergena ämnen som ex. limonene och linalool. Ämnen som vi vanligen uppmanar att välja bort pga den enkla anledningen att de finns i nästan alla färdigtillverkade vardagsprodukter, en nästan konstant exponering ökar risken för framtida känslighet och oönskade effekter.

I butikshyllorna är man tvungen att gå igenom produkt efter produkt för att hitta de få exempel som inte innehåller limonene eller linalool, i avsikt att minska på den totala exponeringen av allergiframkallande ämnen i vardagen.

Men när du istället tillverkar dina egna hud- och hårvårdsprodukter är det du som väljer själv när du lyxar till det och mixtrar med dofterna.

Tips! Till exempel kan du välja bort doften i ansiktskrämen du använder dagligen men tillsätta lite i hårinpackningen som används mer sällan. Du kan då också välja en mycket lägre koncentration än vad som finns i färdiga produkter.

Eteriska oljor och barn

Eteriska oljor är en typ av olja som skiljer sig från vegetabiliska oljor på flera sätt, kanske mest markant är dess koncentration. Man ska inte nöja sig med att eteriska oljor är naturliga och ekologiska. Dessa är bra och viktiga egenskaper i stort, men kringgår inte att barn är extra känsliga och precis som vi, kan ta upp ämnen via huden.

Vi avråder alltid från användning av eteriska oljor till barn och gravida.
Inte för att vi vet att det är farligt, utan för att det saknas långtidsstudier om att det är säkert.
Vanliga rekommendationer kring eteriska oljor och barn:

  • Eteriska oljor ska användas med försiktighet och begränsat/medvetet
  • Använd inte eteriska oljor i någon form till spädbarn 6 månader och yngre
  • Till barn äldre än 6 månader användes små mängder utspätt i rikligt med vegetabilisk olja

Barn 2 år och äldre kan använda eterisk olja i begränsad mängd och ändamålsenligt.

Om man väljer att följa ovanstående punkter eller undvika eteriska oljor till barn helt och hållet är så klart upp till var och en. Det bästa man kan göra är att söka mer information och bilda sig en egen uppfattning.

Eteriska oljor till ditt hår och i dina hudvårdsprodukter

Är eteriska oljor säkra att använda i hud och hårvård? Svaret är att använda dessa med måtta, undvik i produkter du använder dagligen och ha dem som ett litet uppigande inslag då och då. Redan nu är man genast mer kemikalieklok. Risken för att utveckla allergi finns alltid där, och olika ämnen kan antingen ge omedelbar reaktion eller reaktioner som uppkommer över längre tids användning.

Både eteriska och vegetabiliska oljor kan ha positiva effekter på hår, hud och hårbotten och man får väga potentiella risker mot dess välgörande effekter. Riskerna med vegetabiliska är nästan obefintliga (om man inte har till exempel en allvarlig nötallergi) medan eteriska oljor är långt starkare och i koncentrationer man inte stöter på i naturen. Använd bra råvaror, använd dem eftertänksamt och måttfullt så kommer de kunna vara ett positivt inslag i din hud och hårvårdsrutin.

Kom ihåg!

Använd endast i utspädd form. Kan vara irriterande för huden. Förvaras utom syn- och räckhåll för barn. Använd inte till barn, gravida eller ammande. Undvik kontakt med ögon, slemhinnor och andra känsliga områden samt exponering för direkt solljus.