DIY – Näringsrik och krämig lotion för torra händer

Har du torra händer som blir nariga och kliar? Då är det här en handkräm för dig!

DIY handkräm. Näringsrik handlotion för nariga händer. Recept och råvaror från Kemikalieklok.

Näringsrik och krämig lotion för torra händer

Har du torra händer som blir nariga och kliar? Då är det här en handkräm för dig!

Sheasmöret är återfuktande och rikt på både vitamin E och A som tillsammans gör huden mjuk och elastisk. Sheasmöret har antiinflammatoriska egenskaper och innehåller antioxidanter. Detta gör sheasmöret extra bra på att lugna irriterad och skadad hud. Välj ett ekologiskt och oraffinerat smör för att få med så mycket näringsämnen som möjligt.

Avokadoolja är något så ovanligt som en tjockare olja som sugs upp snabbt av huden. Den är perfekt för att mjukgöra torr, skadad och narig hud. Vissa studier visar till och med indikationer på att avokadoolja kan fungera som en långvarig behandling för psoriasis. Den passar lika bra på känslig hud som normal eller acenbenägen hud. Avokadooljan är antiinflammatorisk och ökar bildandet av kollagen vilket motverkar rynkor, bristningar och lättare hudåkommor.

Jojobaolja är ett naturligt balsam för huden. Oljan är egentligen inte en olja utan ett flytande vax vilket gör att den kapslar in fukt på ett fenomenalt sätt!

Bivax är både antiviralt, antibakteriellt och antiinflammatoriskt, en riktig fighter mot the bad guys och ett måste i varje husapotek! Bivax kapslar in fukt utan att täppa igen hudens porer samtidigt som det skyddar huden mot väder, vind och föroreningar. Vaxet är dessutom rikt på Vitamin A som motverkar tunna rynkor och andra ålderstecken. Bivaxet läker inte bara torr och skadad hud utan håller kvar fukten i huden för att motverka fortsatt uttorkning.

E-vitamin lever i cellmembranet och skyddar cellerna genom att hålla dem återfuktade. Att tillsätta E-vitamin i dina DIY-produkter håller huden mjuk och minskar ärrbildning.

100 mlIngredienser
20 mleko avokadoolja
10 mleko jojobaolja
55 g eko sheasmör
2 droppare-vitaminolja
15 mleko bivax

Gör så här:

Tillsätt alla oljor, smör och vax och värm upp över vattenbad. Ta bort från värmen när bivaxet är helt smält och tillsätt E-vitaminolja. Rör om, tillsätt ev eteriska oljor (max 1ml/20 droppar) och häll upp i grunda glasburkar och låt svalna. Det här receptet ger en dryg deciliter handkräm.

Hållbarhet

Minst 9 månader, använd bäst före datum på råvarorna som riktlinje.

Ingredienser i receptetRelaterade inlägg


Kommentarer
4 svar till ”DIY – Näringsrik och krämig lotion för torra händer”
 1. Anna

  Hej!
  Ska det vara argan- eller avokadoolja? Står olika i ingress och ingredienser.
  Tack på förhand!

  1. Kemikalieklok

   Avokadoolja ska det ju vara! 🙂 Texten är nu fixad och uppdaterad.

 2. Christina

  Det vore bra att få sheasmöret i gram, lättare att få rätt mängd.

  1. Kemikalieklok

   Fixat!