Fast chokladdoftande deo

Effektiv, kladdfri fast deo med kakaosmör. Doftar naturligt gott av choklad utan tillsatta parfymämnen.

Recept på fast deo med kakaosmör. Deo bar, ekologisk hemmagjord deo från Kemikalieklok

En fast deo är ett mindre kladdigt alternativ till krämdeon och är väldigt smidig att ha med sig på resande fot! Ingredienserna är både mjukgörande och näringsrika.

Dessutom innehåller deon bikarbonat som neutraliserar dålig lukt och epsomsalt för att minska risken för inflammerade hårsäckar efter rakning. En härligt chokladdoftande fast deodorant på naturliga ingredienser – ett väldoftande alternativ passande för allergiker och känslig hud eftersom den är helt fri från tillsatta dofter.

150 mlIngredienser
13 gbivax
28 g sheasmör
14 gkakaosmör
1 1/3 tskepsomsalt
1 mskbikarbonat
2 droppare-vitaminolja

Gör så här:

Smält smörer och vax över vattenbad. Mortla epsomsaltet till ett fint pulver och blanda med bikarbonat. Häll ihop salterna med vaxblandningen och droppa i lite E-vitaminolja. Rör om tills blandningen svalnat något så salterna håller sig välfördelade i deon, obs: det svalnar och stelnar snabbt. Häll upp i t.ex. stora iskubsformar, låt stelna.

Användning

Håll deon mot armhålan ett par sekunder så att den börjar smälta mot den varma huden.Stryk den fasta deon mot armhålan och dra mjukt över hudytan för jämn applikation.

Hållbarhet

Mycket lång tack vare e-vitamin och bivax. Använd bäst före-datum på råvarorna som guide.

Ingredienser i receptetRelaterade inlägg


Kommentarer
11 svar till ”Fast chokladdoftande deo”
 1. Carina

  Det står :
  2 msk/ 28 g Raw Ekologiskt Sheasmör
  1 msk/ 28 g Raw Ekologiskt Kakaosmör

  Är det 2 msk av varje eller är det 28 g sheasmör och 14 g kakaosmör?

  1. Kemikalieklok

   Receptet är uppdaterat, tack för att du uppmärksammade oss på detta! 🙂

 2. Marina

  Jag verkar ibland vara känslig för bikarbonat när jag har gjort egen deo. Finns det något annat man kan ha i istället eller tror du att någon av dessa recept är mildare då de innehåller mindre bikarbonat? Har tidigare gjort enligt recept med 1/3 bikarbonat/maizena/kokosolja. Jag gillar kokosdoften från kokosoljan, går det möjligen att byta ut delar av kakaosmöret eller sheasmöret?

  1. Kemikalieklok

   Hej!
   Våra recept har redan en mindre andel bikarbonat för i vår mening är 1/3 på tok för mycket för att vara snällt mot huden.
   Här är ett mildare recept med Kokosolja:
   https://kemikalieklok.se/diy-recept-kokosdeo/

   Kokosoljan är mjukare än smörerna så det går inte byta rakt av, behöver experimenteras lite för att få till receptet på fast deo med kokosolja i.

 3. Amanda

  Hej! Jag är jätteintresserad av att skippa vanlig köpe-deo och börja med detta, men jag blir lite osäker av beskrivningen. Skulle du kunna göra en youtube-film nästa gång du rör ihop denna så man vet hur man ska göra?

  1. Kemikalieklok

   Absolut det ska vi göra!
   Om du vill kan du börja testa Krämdeo-receptet så länge, det är ännu lättare att röra ihop.

 4. annika641

  Vad är det för skillnad på bikarbonat och bikarbonat? Trodde naivt att det var samma sak, en produkt. Men här skriver du aluminiumfri bikarbonat. Köpte för en tid sedan storpack (1kg) bikarbonat (tröttnat på att släpa hem småburkar från affären hela tiden) tänkt till städ och tvätt, men där står uttryckligen att den inte är lämplig till bakning eller kroppsvård. Blir ju lite både ledsen och mörkrädd. Men kanske fortfarande är ett bättre alternativ till tvätt och städ än många starkare produkter? Går er bikarbonat att använda till bakning? För om det är aluminium i den i vanliga affären vill jag ju inte äta den!

  1. Kemikalieklok

   Hej!
   Ja, det finns olika renhetsgrader av bikarbonat. Du kan absolut fortsätta använda den du har till städ och tvätt dock. Vår bikarbonat är livsmedelsgodkänd när den levereras till oss men vi har inte sökt tillstånd för packprocess eller förpackningar så vi kan tyvärr inte märka våra råvaror som livsmedelsgodkända som det ser ut idag.

  2. annika641

   Tack för att ni reder ut begreppen!
   Och för att ni tar er tid att svara på frågor och upplysa oss andra!
   Undrar om det går att göra den här deon “starkare”? Tänkte göra till min man. Men han har ganska mycketsvett och doft från armhålorna, så inte så många deo som hjälper. Nu använder han biotherm. Han behöver nog deo med doft. Kan man bara spruta i av hans vanliga parfym, eller är det bättre med eteriska oljor? Vet att parfym är allgiframkallande men tänker att en “renare” innehållsförteckning för övrigt ändå är ett steg i rätt riktning.

  3. Kemikalieklok

   Ja, det går att öka mängden bikarbonat för att göra den än mer effektiv, minska då med samma mängd epsomsalt. En del klarar en högre andel bikarbonat utan problem, är man känslig kan man bli lite röd i armhålan. Bikarbonat är luktneutraliserande.
   Utan att veta vad din mans parfym innehåller är det svårt att säga vad som är bäst. Men mindre bra parfymer kan innehålla ftalater och ämnen som ökar kroppens upptagningsförmåga för andra kemikalier, med den eteriska oljan vet du iaf vilka ämnen du använder.

 5. Josefine

  Har den en speciell doft eller kan man tillsätta nån eterisk olja för det också om man skulle vilja ha det? Med vänliga hälsningar, Josefine