Diy ekologisk hårvård

Gör din egen ekologiska ansiktsolja [för din hudtyp]

Kommersiella hudkrämer kan innehålla hormonstörande konserveringsmedel, teflonämnen och allergiframkallande parfymämnen för att nämna några i djungeln av skadliga kemikalier. Huden kan tyckas komplex, men kanske är det så att vi försvårar hudvården genom det överflöd av kemikalier vi utsätter vårt ansikte för vid tvätt och vård. Din hud är unik och det är svårt att…

Gör din egen ekologiska olja - För ditt ansikte

Kommersiella hudkrämer kan innehålla hormonstörande konserveringsmedel, teflonämnen och allergiframkallande parfymämnen för att nämna några i djungeln av skadliga kemikalier. Huden kan tyckas komplex, men kanske är det så att vi försvårar hudvården genom det överflöd av kemikalier vi utsätter vårt ansikte för vid tvätt och vård.

Din hud är unik och det är svårt att veta vad den behöver och inte när den ständigt torkas ut, täpps igen eller bryts ner av främmande ämnen. Men hudvård behöver inte vara svårt, börja med att ersätta hudkrämen med en oljeblandning så slipper du betala för vatten, konserveringsmedel, fyllnadsämnen och petroleuminnehåll och mycket mer. Vill du att oljan ska hålla extra länge kan du addera ett par droppar naturlig e-vitamin för konservering, men tack vare att recepten nedan är vattenfria håller de minst ett halvår utan.

Det bästa med att göra sin egen naturliga hudvård med olja är att man kan skapa produkter som är helt anpassade efter ens egen hy. Det kanske tar ett tag innan man lär sig vilka ingredienser som passar allra bäst, därför börjar vi med ett standardrecept att utgå ifrån. Så snart du hittar en favoritolja eller två är det bara börja experimentera fram ett eget recept, det är inte svårt och det kan inte bli så väldigt fel.

DIY ansiktsolja är tänkt att användas efter tvätt, oavsett om du tvättar med tvål eller oljerengöring. Det är bra om ansiktet fortfarande är lätt fuktigt. Ansiktsoljan ska alltså ligga kvar på och vårda huden under dagen.

Recepten nedan ger 90ml färdig naturlig ansiktsolja, alltså 3 flaskor á 30ml eller om du hellre vill ha en stor förpackning passar den även att hälla upp i en 100ml flaska. Addera max 1% eteriska oljor för doftsättning, alltså knappt 1ml för 90ml färdig olja.

Naturliga ansiktsoljor med rätt egenskaper

Blanda egen ansiktsolja för normal hud

DIY ansiktsolja för normal hy

Den här ansiktsoljan är en blandning av fyra härligt välgörande oljor. Jojobaoljan balanserar fettproduktionen i huden vilket gör den till en utmärkt olja till ansiktet. Aprikoskärnoljan är rik på A-vitamin -en effektiv antioxidant som gör huden motståndskraftig. Arganoljan är en riktig lyxingrediens som vårdar på djupet tillsammans med hampfröoljan som snabbt går in i huden för att skapa en len och slät yta med hjälp av verksamma essentiella fettsyror.

Recept ansiktsolja [normal hy]

Ger 90ml, alternativt 3x30ml, färdig DIY ansiktsolja
90 mlIngredienser
35 ml/ ca 2,5 msk eko jojobaolja
25 ml/ 1 msk + 2 tsk eko aprikoskärnolja / mandelolja
20 ml/ 1 msk + 2 tsk eko arganolja
15 ml/ 1 msk eko hampfröolja
ev. 1-2 droppar naturlig e-vitamin

Gör så här:

Att blanda egen ansiktsolja är enkelt! Mät upp ingredienserna, blanda ihop oljorna och häll upp i tre st 30ml-flaskor eller en 100ml flaska. Addera ev. E-vitamin och/eller upp till 1% eteriska oljor. Häll upp några droppar i handen och gnid handflatorna mot varandra för att värma upp oljeblandningen före applikation så går den lättast in i huden. Massera in oljan på fuktig hud med cirkelrörelser tills den känns lagom absorberad.  

Eteriska oljor rekommendationer för normal hud

Tea Tree har djuprengörande antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper som rekommenderas för hud som snabbt känns smutsig eller får igensatta porer.

Lavendel har lugnande egenskaper, motverkar hudirritation och kan användas till alla hudtyper. Rekommenderas i sommarprodukter för att lugna huden efter solexponering.

Sandelträ ger förutom sin exklusiva doft även huden en lugnande och milt åtstramande effekt.

Använd som mest totalt 1% (en knapp ml) eteriska oljor i ovanstående recept. 1ml är ca 20 droppar för tjocka oljor och ca 30 droppar för tunna oljor.

Gör egen ansiktsolja för torr hud

DIY ansiktsolja för torr och känslig hy

Ansiktsolja för torr hy gör du genom att lägga till mer återfuktande oljor och dra ner på de torra. I det här receptet har vi valt att använda Nattljusolja och Gurkörtsolja -som har växtrikets högsta koncentrationer av fettsyran GLA, Gamma-Linolensyra. GLA får fukt att stanna kvar längre i huden genom att stärka hudbarriären. En svag hudbarriär är också problem vid eksem, vilket gör att Ansiktsolja för torr och känslig hy även är bra vid detta hudproblem. Aprikosoljan bidrar med antioxidanter som föryngrar och slätar ut och den sköna avokadooljan gör att den färdiga ansiktsoljan tas upp precis lagom snabbt för att passa torr hud.

Recept olja för torr hud

Ger 90ml, alternativt 3x30ml, DIY ansiktsolja
90 mlIngredienser
25ml eko gurkörtsolja
20 mleko aprikoskärnolja / mandelolja
15 ml eko avokadoolja
30 ml eko nattljusolja
1-2 droppar naturlig e-vitamin

Gör så här:

Måtta upp ingredienserna och blanda dem. Addera ev. E-vitamin och/eller eteriska oljor för doftsättning, rör om igen. Häll upp den färdiga ansiktsoljan för torr hy i 3st 30ml glasflaskor.

Massera in ansiktsoljan på fuktig, rengjord hud efter att ha värmt upp några droppar mellan handflatorna.

Eteriska oljor rekommendation för torr hud:

Ylang-ylang stimulerar celltillväxten

Salvia har antibakteriella egenskaper och reducerar puffighet.

Frankincense ger ökad elasticitet i huden.

Använd som mest totalt 1% (en knapp ml) eteriska oljor i ovanstående recept. 1ml är ca 20 droppar för tjocka oljor och ca 30 droppar för tunna oljor.

Förvara oljan som inte används mörkt och i svalt (rumstemperatur).

Ansiktsolja för fet hud

DIY ansiktsolja för fet hy

Har du oljig, fet hy får du bättre resultat genom att använda lite lättare oljor. Jojobaolja hjälper dig att hålla fettproduktionen i schack och Nyponfröolja är med sitt höga C-vitamininnehåll en riktigt undergörare för akne, ärrig hud och hyperpigmentering. Dessutom är den rik på fettsyror som hjälper till att tunna ut hudens eget sebum vilket leder till att porerna och huden andas fritt utan att täppas igen så lätt. Tistelolja går snabbt in i huden samtidigt som den ger huden en riktig näringsboost med sitt naturliga innehåll av antioxidanter, E-vitamin och fettsyror.

Recept ansiktsolja [fet hy]

Ger 90ml, alternativt 3x30ml, färdig DIY ansiktsolja
90 mlIngredienser
30 ml eko jojobaolja
35 ml eko tistelolja
25 ml eko nyponfröolja
1-2 droppar naturlig e-vitamin

Gör så här:

Mät upp alla råvaror och blanda oljorna med varandra. Tillsätt ev. E-vitamin och eteriska oljor och blanda väl. Häll upp ansiktsoljan i en 100ml flaska eller 3st 30ml flaskor.

Applicera en liten mängd åt gången på fuktig hud, eftersom det är en olja för ansiktet bör du för bästa effekt massera med mjuka cirkelrörelser. Ansiktsolja fet hy är dryg och innehåller flera aktiva ämnen för att vårda huden hela dagen.

Eteriska oljor rekommendationer för fet/oljig hud:

Pepparmynta håller sebumproduktionen nere och porerna fria samtidigt som den har bakteriedödande egenskaper vilket kan hjälpa mot akne.

Sandelträ är mild nog att användas i produkter för känslig, irriterad hud och har antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper som är bra för cystisk akne. Sandelträ har en lätt sammandragande effekt som lugnar huden på djupet.

Rosmarinolja hjälper mot hög fettproduktion och är populär i produkter för både hud och hårbotten.

Tea Tree rengör effektivt huden från bakterier och minskar på inflammation. Bra för aknebenägen hud. Tea tree-oljan är stark, halvera därför antalet droppar du använder.

Salvia/ Clary sage innehåller linalylacetat och geranyl som gör den till en ideal eterisk olja för hud med överskottsproduktion av sebum/olja.

Använd som mest totalt 1% (en knapp ml) eteriska oljor i ovanstående recept. 1ml är ca 20 droppar för tjocka oljor och ca 30 droppar för tunna oljor.

Ansiktsolja som inte används förvaras mörkt och i svalt till rumstemperatur.

Ansiktsolja för mogen hud

Ekologisk hudvård för mogen hud med tamanuolja

Den bästa ansiktsoljan för mogen hud görs med Tamanuolja. Tamanuoljan är en aktiv ingrediens i många anti-aging produkter eftersom den positivt påverkar hudens produktion av glykosaminoglykaner (GAG) och kollagen vilka stimulerar ny celltillväxt och bidrar till hudens elasticitet. Både Nyponfröolja och Aprikoskärnolja har ett högt innehåll av A-vitamin och antioxidanter som hjälper huden att bibehålla sin elasticitet, mildra pigmentering och släta ut ytliga linjer i ansiktet. Nyponfröoljans molekyler är små nog att kunna tränga djupt ner i huden där den stöttar upp kollagenproduktionen och hjälper huden behålla fukt.

Recept ansiktsolja [mogen hud]

Ger 90ml, alternativ 3x30ml DIY ansiktsolja
90 mlIngredienser
10 ml eko Tamanuolja
25 ml eko Aprikoskärnolja
30 ml eko Tistelolja
25 ml eko Nyponfröolja
1-2 droppar naturlig e-vitamin

Gör så här:

Måtta alla oljor och häll ihop dem. Tillsätt ev. E-vitamin och eteriska oljor för doft, blanda oljan väl och häll upp i 100ml glasflaska eller 3st 30ml glasflaskor.

Applicera några droppar på fuktig, rengjord hud. Värm först upp oljan mellan handflatorna och massera sedan in med lätta cirkulerande rörelser.

Eteriska oljor rekommendation för mogen hud:

Rosmarinolja ger huden ett naturligt extra försvar mot oxidation och fria radikaler som bryter ner kollagen och gör huden mindre elastisk. Oljan ökar även cirkulationen och reducerar inflammation.

Frankincence har starka antioxidativa egenskaper som kan skydda proteiner och DNA i huden celler. I kombination med tamanuolja verkar den extra bra mot rynkor i ansiktet såväl som åldersrelaterad pigmentering.

Lavendelolja återupplivar matt och stressad hud och ger den ett hälsosamt utseende.

Tea Tree drar ut toxiner och vätskeansamlingar från huden samt motverkar åldersfläckar och nedbrytning av kollagen. Tea Tree är en stark olja och bör användas i lägre koncentrationer än vad som annars rekommenderas för eteriska oljor, prova att halvera antalet droppar.

Använd som mest totalt 1% (en knapp ml) eteriska oljor i ovanstående recept. 1ml är ca 20 droppar för tjocka oljor och ca 30 droppar för tunna oljor.

Tips! E-vitamin är inte bara ett naturligt konserveringsmedel och en stark antioxidant, det är också en olja som skyddar mot fina linjer och rynkor. En av flera bra anledningar att tillsätta E-vitamin i alla dina oljebaserade hudvårdsprodukter för mogen hud med andra ord!

Ansiktsolja mogen hud som inte används förvaras mörkt och i svalt till rumstemperatur.

Att tänka på med hållbarheten

När man bara använder oljor får slutprodukten en lång och bra hållbarhet, se bäst-före datum på oljeflaskorna och anpassa efter det. Troligtvis är ansiktsoljan slut långt innan den skulle kunna bli dålig men räkna med att den håller minst sex månader, längre om du tillsätter E-vitamin.

Ingredienser i receptetRelaterade inlägg


Kommentarer
3 svar till ”Gör din egen ekologiska ansiktsolja [för din hudtyp]”
 1. Raxma

  Hej!

  Ni gör fantastiska ansiktsoljor.
  Jag vill göra min egen ekologiska ansiktsolja för mina döttrar. 18 och 15 år gamla är de. Jag vill också göra min egen ansiktsolja, jag är 49 år gammal. Vi har normal hud.

  Men det är de här (ekologiska) oljorna som jag har just nu hemma:

  Jojoba olja
  Almond olja
  Svartkummin olja
  Hemp Seed olj
  Ricin olja
  Tistel olja
  E-Vitamin

  Kan någon ge mig tips och råd om hur jag skulle blanda de här olika ekologiska oljorna till ansiktsolja, för båda mina döttrar och mig? Tacksam för svar!

 2. Pia Parkander

  Jag undrar bara om ni skickar produkter till England?
  Tacksam för svar.
  Pia

  1. Kemikalieklok

   Hej Pia,

   I dagsläget gör vi inte det tyvärr, vi hoppas kunna erbjuda det framöver men har tyvärr inget datum i dagsläget.

0
  Varukorg
  Din varukorg är tom
   Calculate Shipping