Diy ekologisk hårvård

DIY hårkurer -lyft ditt hår till nya höjder

Att använda örter för att förbättra hårhälsan har gjorts sedan urminnes tider och i det här inlägget delar vi med oss av kunskap som förr gick vidare från generation till generation men avstannade i och med skönhetsindustrins färdigförpackade produkters intåg i hemmen. Här kan du läsa om traditionella örters välgörande egenskaper, olika användningssätt och såklart…

Att använda örter för att förbättra hårhälsan har gjorts sedan urminnes tider och i det här inlägget delar vi med oss av kunskap som förr gick vidare från generation till generation men avstannade i och med skönhetsindustrins färdigförpackade produkters intåg i hemmen. Här kan du läsa om traditionella örters välgörande egenskaper, olika användningssätt och såklart ett gäng smidiga och härliga DIY-recept.

Så här applicerar du olika typer av hårkurer:

Alla örtinfusioner används i blött hår efter tvätt, oftast istället för surskölj eller balsam tack vare många örters utredande egenskaper, vill du ändå använda balsam tar du hårkuren efter att balsamet sköljts ur.

Detoxtvätt används istället för din vanliga tvättmetod och avslutas med surskölj eller balsam. Nedan kan du läsa om olika sätt att applicera hårkuren beroende på hur mycket tid du har.

Tips: Alla recept med stora mängder vatten som bas har en hållbarhetstid som motsvarar ett vanligt te, oftast 2-3 dagar i kylskåp (ser den bra ut så är den det, har det bildats en hinna på hårkuren är det dags att blanda ny). Gör alltså bara så mycket som du hinner använda, alla recept går bra att halvera om du har väldigt kort eller tunt hår.

Snabbskölj

Om du har långt hår börjar du med att doppa längderna i skålen med hårkur. Efter det häller du resten av blandningen över hela hårbotten. Om du har tjockt hår eller tycker att det är svårt att nå hela hårbotten kan du med fördel använda en gammal schampoflaska eller drickaflaska till infusionen. Massera hårbotten och krama igenom längderna. Låt hårkuren sitta kvar, torka och styla håret som vanligt.

Djupverkande skölj

Använd dubbelskålsmetoden. Blanda hårinfusionen i en skål stor nog att doppa huvudet i. Ta sedan med ytterligare en skål i likvärdig storlek till duschen. Vänd huvudet upp och ner och doppa hela håret i skålen med hårkur, när du gjort det låter du skålarna byta plats så att håret droppar ner i den tomma skålen. Ta den fulla skålen och häll sakta över hela hårbotten. När skålen på golvet fyllts med hårinfusion låter du skålarna byta plats igen, upprepa så många gånger du vill och orkar. Massera hårbotten och krama längderna mellan skålbyten för att arbeta in kuren i hårsäckar och hårstrånas fjällskikt.
På det här viset hinner hår och hårbotten ta upp mer av de verksamma ämnena i hårsköljen och du får ett ännu bättre resultat. Låt kuren sitta kvar, torka och styla håret som vanligt.

Spray

Om du vill låta örterna dubbelverka så kombinerar du valfri sköljmetod nedan med att spraya hårbotten med infusionen före tvätt. Låt sitta i 15-20min, tvätta håret som vanligt (utan silikoner) och avsluta med att skölja hela håret med det som är kvar av infusionen.

Skölja ur eller inte?
De flesta hårinfusioner behöver du inte skölja ur och du får ut ännu mer av örternas egenskaper om du låter infusionen vara kvar i håret efter tvätt och sedan handdukstorkar håret.

Det finns ett par undantag:
-Om du har väldigt ljust hår och är orolig för svagt rosa skiftningar (försvinner annars vid nästa tvätt) kan du välja att skölja ur hårinfusioner som innehåller hibiskus.
-Om du har låtit Läkemalva dra länge och fått en ganska tjock hårinfusion kan du välja att skölja ur helt eller delvis för att håret ska torka snabbare. Läkemalvans gudomliga slemämnen (låter konstigt kanske, men åh så bra de är!) är dock helt vattenlösliga och så länge du rör om hårinfusionen före applikation så är det inga problem att fördela den i håret eller att låta den sitta i när håret torkas och stylas.

Användningsområden:

Surskölj

Det absolut vanligaste användningsområdet för örter, åtminstone inom Naturlig Hårvård, är som ingrediens i Surskölj. Surskölj används efter tvätt med Aleppotvål eller annan schampotvål för att neutralisera pH-värdet i hår och hårbotten samt göra håret lätt att reda ut. Utav våra örter är det endast Hibiskus som har ett tillräckligt lågt pH-värde för att bli ett bra surskölj, men det innebär bara att du tillsätter Hibiskus till din hårkur för att göra om den till surskölj.
Här hittar du fem olika recept på Surskölj.

Detoxtvätt

Om du har fått beläggning av stylingprodukter, har väldigt fett hår eller lätt får vaxiga längder under omställningsperioden när du börjar med Naturlig Hårvård så kan du göra en återställande detoxtvätt. Hur skön den än kan kännas direkt efter tvätt rekommenderar vi inte att receptet användas till vardags, bara när det verkligen behövs. Allt som är extra bra på att ta bort beläggningar i håret riskerar också att torka ut både hår och hårbotten på sikt.
Genom att lägga till ditt val av örter blir detoxtvätten inte bara rengörande utan också utredande och välgörande med ett bidrag av välgörande näring till hårsäckarna. Avsluta med surskölj.

Tips!

För extra mjukt och glansigt hår, tillsätt 1-2 droppar koncentrerad E-vitamin när vattnet är fingervarmt. Rör om i skålen så att ingrediensen finfördelas över vattenytan innan du doppar håret.

Recept

Detoxtvätt: Ren och gyllene glans

Kamomill är en otroligt användbar ört. Den är lugnande, framhäver gyllene toner i blont och brunt hår och gör torrt och ömtåligt hår mjukt och fint igen.

Låt kamomillen dra i hett vatten 5 min, sila av. Tillsätt Bikarbonat i örtvattnet, rör om tills saltet är löst och låt svalna. Kan användas ljummen eller kall, använd inom ett par dagar.

Detoxtvätt: Frisk och skön hårbotten

 • 1 msk bikarbonat
 • 1,5 msk rosmarin
 • 5 dl vatten

Rosmarin både luktar gott och gör gott. Lägg till Rosmarin i den här detoxtvätten för att ge lugn, näring och extra volym till hårbotten.

Gör ditt eget rosmarinvatten genom att låta torkad Rosmarin dra i hett vatten 15-20min, sila av. Tillsätt Bikarbonat i örtvattnet, rör om tills saltet är löst och låt svalna. Kan användas ljummen eller kall, använd inom några dagar (Rosmarin har en lätt konserverande effekt vilket kan göra hållbarheten något längre).

Grundrecept hårinfusion

Läs om våra olika ekologiska örter nedan och låt kreativiteten flöda. Du kan blanda örterna precis som du vill och utgå från vårt grundrecept:

 • 1-2 msk per ört, blanda 1-4 olika örter efter eget önskemål
 • 5 dl vatten
 • Valfritt: 1 krm E-vitamin eller kakaosmör för extra mjukhet och glans.

Med undantag för Hibiskusen så kräver de flesta örter hett vatten. Låt dra 5-20 min, längst tid krävs för Rosmarin och Läkemalva, ingen ört tar skada av att dra för länge. Sila av och tillsätt E-vitamin eller Kakaosmör när infusionen inte längre är het men fortfarande varm. Använd inom några dagar (Rosmarin och E-vitamin har en konserverande effekt vilket kan göra hållbarheten något längre). Tänk på att kakaosmöret stelnar och lägger sig på ytan om du låter infusionen kallna, värm isf upp försiktigt tills smöret smält igen och rör om.

Här är några exempel på recept, men var inte rädd för att leka dig fram till vad som passar ditt hår bäst!

Hårinfusion: Långt och starkt hår

Låt Rosmarin och Nässla dra i hett vatten 15-20 min, sila av och låt svalna. Tillsätt E-vitamin när blandningen inte längre bränns, rör om i skålen så att oljan finfördelas över vattenytan innan du doppar håret.. Används bäst varm eller ljummen för att E-vitaminen ska fördelas jämnt i håret.

Går att värma igen, men endast upp till fingervarm temperatur. Använd inom några dagar. Rosmarin och E-vitamin har en konserverande effekt vilket kan göra hållbarheten något längre.

Hårinfusion: Proteinboost för skört och formlöst hår

 • 2 msk nässla
 • 1 msk kamomill
 • 5 dl vatten

Låt Kamomill och Nässla dra i hett vatten 5 min, sila av. Använd gärna dubbelskålsmetoden för att håret ska ta upp så mycket näring som möjligt från örtinfusionen.

Örter och deras egenskaper

För att du själv ska kunna skapa dina egna varianter av hårinfusioner är det värdefullt att veta vad olika örter har för egenskaper. Utgå ifrån lathunden som du finner allra längst ner i inlägget, och var aldrig rädd för att experimentera!

Hibiskus

Den allra största fördelen med Hibiskus för No Poo metoden är dess pH-värde i en infusion. När man tvättar håret med t.ex. Aleppotvål, bikarbonat, schampotvålar etc. blir pH-värdet i hår och hårbotten basiskt och för att sluta hårstråna igen sköljer man håret med en surskölj. Hibiskus har många fler fördelar, t.ex. gör den håret starkare, glansigare, lätt att reda ut och ger en livfullare färg för mörkt till mellanblondt hår. Hårbotten exfolieras och frisset minskar när du sköljer håret med en infusion av hibiskus. Tack vare sitt rika innehåll av aminosyror och c-vitamin stimulerar örten hårtillväxten och det är en traditionell kur mot håravfall och för att motverka gråa hår.

Kamomill

Med sina lätt uppljusande egenskaper är kamomill en omtyckt ört för både blont och ljusbrunt hår, kombineras med fördel med ringblomma om syftet är att få vackra highlights. Kamomill är även lugnande för en irriterad hårbotten och har du bränt hårbotten är det få ingredienser som är lika lugnande och läkande vid solskador som kamomill. Dessutom ger kamomill näring till hårsäckarna vilket stimulerar en friskare hårtillväxt.

Läkemalva

En hårinfusion med Läkemalva är det bästa naturliga alternativet till konventionellt balsam (se recept på balsamskölj här).
När läkemalva drar i hett vatten utsöndras en skyddande hinna som omsluter hårstråna och gör håret lent och smidigt och utredningen blir så mycket lättare! Läkemalvans egenskaper påminner om glycerin som används för att återfukta håret, vilket gör infusioner med den här malvan till en perfekt förbehandling innan du använder en ekologisk hårolja. Har du lockigt hår så hjälper den även lockarna att hålla ihop och förhindra friss. Den skyddande hinnan binder in till proteiner i hårstrået och ger håret bättre volym efter sköljning. Örten passar dig som har torrt och skört hår som lätt går av.

Nässla

Brännässla är rik på både vitaminer och mineraler, och består dessutom i torkad form till 40% av protein! Nässlan är med andra ord en riktig superört som gör håret friskare på så många plan. Om ditt hår är skört och lätt går av eller har svårt att hålla formen kan du behöva en proteinbehandling och då är nässla ett veganskt och mer näringspackat alternativ till t.ex. äggtvätt. Nässlan hjälper mot mjäll, stimulerar snabbare hårtillväxt, ger näring till hårsäckarna och gör håret mjukt samtidigt som det håller en bra textur.

Ringblomma

En omåttligt populär hud- och hårvårdsingrediens tack vare sina läkande egenskaper. Produkter som innehåller ringblomma minskar rodnad, klåda, mjäll och irritation på hud och hårbotten, tar fram glänsande highlights i både blont och brunt hår och gör håret fantastiskt mjukt och glansigt. Om ditt hår har skadats av sol, vind, havsbad eller klorerat vatten mår det extra bra av en örtinfusion med Ringblomma.

Rosmarin

Ytterligare en superört som passar för alla hårtyper. Rosmarin i form av rosmarinvatten, surskölj eller eterisk olja stimulerar hårtillväxten genom att öka cirkulationen i hårsäckarna, ger volym och lyster, lugnar och läker hårbotten och hjälper till att reda ut håret. Lider du av fet hårbotten kan regelbundna örtinfusioner med rosmarin balansera ut fettproduktionen. Dessutom luktar den UNDERBART!

Örter, kombinationer & effekter: En lathund 🐕

⬇︎ Effekt | Ört ➡︎HibiskusKamomillLäkemalvaNässlaRingblommaRosmarinLavendel
Utredande   
Lugnande / mot klåda  
Hårtillväxt    
Protein      
Glans   
Volym     
Mot mjäll     
Ljusa highligts     
Lågt ph-värde      
Mot fet hårbotten      
Stärkande    
Exfolierande      
Mot håravfall     
Återfuktande    
Antiinflammatorisk

Relaterade inlägg

 • Hårserum med Arganolja och eteriska oljor

  Hårserum med Arganolja och eteriska oljor

  Hårserum för silkeslent hår med lyxig arganolja och funktionell eterisk…

  FORTSÄTT LÄSA ➜

 • Surskölj Lockigt hår/ Balsamskölj

  Surskölj Lockigt hår/ Balsamskölj

  Lockigt hår är ofta torrt och behöver ibland lite hjälp…

  FORTSÄTT LÄSA ➜

 • Fantastiskt hår med surskölj [5 recept]

  Fantastiskt hår med surskölj [5 recept]

  5 recept på surskölj. Utredande, mot klåda, för tillväxt m.fl.-…

  FORTSÄTT LÄSA ➜

 • Hårbottenmask för öm och torr hårbotten

  Hårbottenmask för öm och torr hårbotten

  Gurkörtsolja & Nattljusolja hjälper din ömma hårbotten Gurkörtsolja är den…

  FORTSÄTT LÄSA ➜


VARUKORG0
Det finns inga produkter i varukorgen!
0