Balsamspray -leave in

DIY Balsamspray Äntligen ett rent, naturligt utredande recept på leave-in balsam! Det här receptet är en räddare i nöden för tovigt hår eller hårömma barn, vi har alltid en flaska redo som hela familjen använder. Varför håret tovar sig Tovor uppstår när hårstrån virar sig om och hakar tag i varandras fjällskikt, nästan som karborrband.…

DIY balsamspray recept från kemikalieklok, utredande, leave in balsam utan kemikalier giftfri för barn

DIY Balsamspray

Äntligen ett rent, naturligt utredande recept på leave-in balsam! Det här receptet är en räddare i nöden för tovigt hår eller hårömma barn, vi har alltid en flaska redo som hela familjen använder.

Varför håret tovar sig

Tovor uppstår när hårstrån virar sig om och hakar tag i varandras fjällskikt, nästan som karborrband. Ju torrare och mer skadat håret är, desto svårare har håret att sluta fjällskikten och håret tovar sig lättare. En bra surskölj efter tvätt får fjällskikten att stänga sig med hjälp av en pH-förändring och är första steget i att få ett lättkammat hår. Är håret torrt eller skadat finns det dock fortfarande öppna glipor för hårstråna att fastna i. Vad håret behöver då är fukt, fukt, fukt. Med återfuktning kan fjällskikten längs hårstråna mjukas upp och bli mer flexibla så att de kan lägga sig så tätt intill varandra att karborr-effekten reduceras eller försvinner.

Den här egengjorda balsamsprayen har blivit ett av mina bästa knep för att hålla håret mjukt och återfuktat -med bara glycerin, e-vitamin och vatten. Vi har använt det här receptet i flera år och det blev direkt en stående favoritprodukt som barnen nu lärt sig att göra själva! Tänk att enkla ingredienser kan bli så effektiv hemgjord hårvård för torrt och/eller skadat hår.

Har man självfall är glycerinspray något som också verkligen kan förstärka lockar eller vågor. Eftersom våra recept är helt fria från silikoner och andra svårlösliga ämnen är de helt kompatibla och godkända enligt No Poo, Curly girl och all naturlig hårvård. Sprayen tvättas lätt ur med Aleppotvål eller valfri hårtvätt.

Appliceras i blött eller fuktigt hår efter tvätt.

Glycerin för fukt

Vegetabilisk glycerin, eller glycerol,är en klar trögflytande vätska som härstammar från vegetabilisk olja. Glycerin är ofta gjort på palmolja men vi har lyckats hitta en ren ekologisk glycerin gjord på linfröolja -ett respektfullt val mot Moder Jord och dess artrikedom. Det som gör glycerin så välgörande för hår och hud är att det har en nästan magisk förmåga att binda vatten genom att extrahera fukt från luften och föra fukten dit glycerinet befinner sig -ditt hår!

Eftersom glycerin både är klibbigt och dessutom kan ha en motsatt effekt i för hög koncentration, tycker jag att den perfekta balansen för balsameffekt nås genom en blandning med 5-10% glycerin och 90% vatten. Bor man på en plats med hög luftfuktighet kan ha en högre andel glycerin. Mer än så kan istället dra ut fukt från håret och ge friss samt förhindra att håret känns sådär lent och skönt som vi vill att det ska göra när vi använt en riktigt bra balsamspray.

E-vitamin för glansigt hår och skydd

E-vitamin är en väldigt koncentrerad produkt som trots sin mycket blygsamma mängd gör underverk för håret. I balsamspray bidrar E-vitamin med att ge en djup, vacker glans och livfullhet till håret. Den här vitaminen är en antioxidant som även skyddar håret mot fria radikaler och föroreningar, balanserar oljeproduktionen, samt stimulerar tillväxt och cirkulation i hårbotten om den appliceras där.

Ett glycerinbaserat leave-in balsam är ett mycket enkelt och naturligt sätt att hålla ditt hår mjukt, slätt och återfuktat utan några konstgjorda dofter eller kemikalier att oroa sig för. Det är därför vi fortsätter att göra vår egen balsamspray!

100 mlIngredienser
5 mlVegetabiliskt glycerin
1 droppeE-vitamin
90 mlkokat avsvalnat vatten

+ ev. 20 droppar eteriska oljor

Eterisk olja Rosmarin
Eterisk olja Lavendel

Gör så här:

Måtta upp och blanda alla ingredienser. Häll upp i tomflaska med spraykork, en tratt brukar förenkla upphällningen. Skaka före användning om sprayen innehåller eteriska oljor, detta för att de ska fördelas och appliceras i rätt koncentration varje gång. Applicera i fuktigt hår och red ut när håret har torkat. Sprayen är dryg, lite räcker långt!

Tre praktiska tips

 • För det första rekommenderar vi att du använder en sprayflaska som ger en bra mist, eller dimma. En fin dimma ger en jämnare applicering, och eftersom produkten är så dryg kan det vara svårt att fördela den lilla mängden som behövs med ett sämre spraymunstycke. Det är bara ett mjukare och jämnare sätt att applicera men gör sån skillnad i hur lättanvänd produkten blir.
 • För det andra kan du förlänga hållbarheten på produkten med destillerat vatten för din hemgjorda balsamspray eftersom destillerat vatten är renat har en mycket längre hållbarhet än kranvatten. Destillerat eller renat vatten finns att köpa bakom disk på apoteket. Om du inte vill bemöda dig med en tripp dit, så går det jättebra att använda kokat vatten. Det når inte samma renhetsgrad men gör du en liten flaska som förvaras i kylen får du ändå minst en månads hållbarhet, ofta längre.
 • Sist men inte minst, DIY balsamspray har allra bäst effekt dagar med hög luftfuktighet, så passa på att använda den ofta dessa dagar.

Eteriska oljor med utredande egenskaper

Eteriska oljor är koncentrerade växtextrakt som används för att ge doft och terapeutiska fördelar i hud- och hårvårdsprodukter. I en balsamspray kan vissa eteriska oljor hjälpa till att mjuka upp och reda ut håret, vilket gör det lättare att hantera och minskar risken för tovor.

Lavendelolja är en av de mest populära eteriska oljorna för hårvård. Den har en mild och avslappnande doft, och kan hjälpa till att främja hårväxt, reducera håravfall och förhindra mjäll. Dessutom kan lavendelolja bidra till att återfukta och mjuka upp torrt och skadat hår, vilket gör det lättare att reda ut.

Rosmarinolja är en annan eterisk olja som kan bidra till att reda ut och stärka håret. Den har en frisk och örtig doft, och kan hjälpa till att förbättra blodcirkulationen i hårbotten, vilket kan främja hårväxt och stärka hårsäckarna. Dessutom kan rosmarinolja hjälpa till att balansera talgproduktionen och förhindra mjäll. Genom att göra håret starkare och friskare bidrar rosmarinoljan till att göra det lättare att reda ut.

Det är viktigt att notera att eteriska oljor är mycket koncentrerade och bör användas sparsamt. En allmän riktlinje är att tillsätta högst 20 droppar eterisk olja per 100 ml balsamspray. Gör en patch-test innan du använder en ny produkt för att undvika eventuella allergiska reaktioner.

Hållbarhet

Balsamsprayen håller minst en månad, något längre om den förvaras i kylskåp. För ännu längre hållbarhet kan man använda renat eller destillerat vatten istället för kokat vatten, det ökar hållbarheten till ca 4 månader.

Ingredienser i receptetRelaterade inlägg

3 svar till ”Balsamspray -leave in”

 1. Angelina Grönros

  Hej! Går denna spray även att användas till ansiktet som kvällsrutin ibland utan att skölja av? Har läst att både e-vitamin och glycerin funkar bra för ansikte så funderar på om dem går att kombinera.

  Behövs det isåfall någon ansiktskräm efter, eller blir det återfuktande? 🙂

  Tack!

 2. Mirjam

  Hur länge håller den?

  1. Kemikalieklok

   Hej Mirjam!
   Tack för din fråga. DIY Balsamspray håller en dryg månad, något längre om den förvaras i kylskåp. För ännu längre hållbarhet är vårt tips att fråga på apoteket efter renat eller destillerat vatten (förvaras bakom disk) att använda istället för kokat vatten, det ökar hållbarheten till ca 4 månader.
   Det här receptet är en räddare i nöden för tovigt hår eller hårömma barn, vi gjorde precis en ny batch som hela familjen använder.
   Lycka till!

Lämna ett svar