Diy ekologisk hårvård

Ditt hår behöver inte kemikalier

Med hårvård utan skadliga kemikalier gick jag från att behöva tvätta håret varannan dag till var 7:e -10:e dag!

Ditt hår behöver inte kemikalier

Naturligt -som håret ska vara

Över 200 kemikalier om dagen utsätts vi för bara från hud- och hårvård. En del ofarliga, andra hälsoskadliga och vissa bara onödiga. I samband med våra föreläsningar och workshops om Kemikalier i badrumsskåpet får jag många frågor om mitt hår. Går det verkligen att sköta ett långt, tjockt och krävande hår med hårvård utan kemikalier? Eller utan skadliga kemikalier för att vara korrekt.
Svaret är att det inte bara går -håret mår så mycket bättre!

Jag har tidigare behövt tvätta mitt hår varannan dag för att det så snabbt blir fett. Med tjockt hår som tar många timmar att självtorka var håret antingen blött eller frissigt/ burrigt om det inte redan var fett igen. Vanliga balsam gör ingenting för mitt hår och för snart 15 år sedan klippte jag till slut av allt för att det aldrig kändes snyggt och var för jobbigt att sköta.

Kemikalierna hjälper inte ditt hår

Vanliga schampon innehåller sulfater (SLS, SLES på innehållsförteckningen), kanske inte så giftiga men de skapar ett beroende av täta hårtvättar. Sulfaterna torkar ut hårbotten vilket gör att hårbotten svarar med att producera mer fett. Så ju oftare du tvättar håret desto fetare blir håret. Vanliga balsam innehåller silikoner, förutom att de är svårnedbrytbara i naturen så lägger de sig som en hinna över hårstrået vilket gör att håret inte orkar hålla sin naturliga form. Inte nog med det, silikonerna kan bara tvättas ur med ovanstående starka sulfater. Går du över till giftfri hårvård utan att byta ut balsamet kommer du få en beläggning på håret som snart känns tung och smutsig.

Naturlig hårvård för grått hår

Hårvård utan kemikalier symboliseras av en bild på friska, glansiga lockar

Lösningen kan ta tid. Men du kommer inte ångra dig.

Med hårvård utan skadliga kemikalier gick jag från att behöva tvätta håret varannan dag till var 7:e -10:e dag! När jag slutade med silikoner gick mitt hår från lätt vågigt till lockigt, hårstråna var inte längre tyngda av silikoner. Det här hände inte över en natt. När hårbotten är van vid att producera en massa fett för att kompensera för sulfaternas uttorkande effekt kommer håret att kännas fett till en början. Räkna med en omställningsperiod där du drygar ut någon extra dag då och då mellan tvättarna. Och kom ihåg att tvätta håret med sulfatschampot en sista gång innan du går över till naturliga alternativ för att att få ur eventuella silikonrester.

Ditt hår behöver inte kemikalier

Resultatet? Få längre och tjockare hår naturligt.

Jag och många andra upplever ett mer välmående hår som växer så det knakar, blir tjockare och håller sig rent längre. Jag fick mitt längsta hår någonsin! Istället för att sluta växa strax under skulderbladen som det brukade nådde det efter ett par år ända ner till svanskotan, vid det laget blev håret så tjockt och tungt att det var en balanskonst att sätta upp det utan att det blev baktungt. Ett kärt besvär, får man väl säga.

Så får du långt hår naturligt

Det finns många olika produkter att använda och ingen passar för alla. Ditt hår är precis som din kropp unik och man får testa sig fram till en metod som passar.

Välj hårtvål istället för schampo

Steg 1: Läs innehållsförteckningen
Det finns flytande schampon utan sulfater och silikonfria balsam, det är dock fortfarande risk att produkten innehåller skadliga kemikalier då vatteninnehållet kräver konserveringsmedel. En bra början är dock att undvika SLS, SLES och ämnen som slutar på -one (t.ex. dimethicone).

Steg 2: Gå över till schampotvålar
Hårdtvålar innehåller sällan konstiga konserveringsmedel och löddrar lättare, vilket flytande sulfatfria schampon sällan gör. Man gnuggar tvålen i hårbotten på samma sätt som på övriga kroppen och sköljer ur. På grund av högt pH-värde behöver man ofta skölja håret med något surt. Till exempel vatten med ett par matskedar vinäger i eller surskölj gjord på torkade örter, detta ger en utredande balsameffekt. Jag använder Aleppotvål som är vårdande och rengör effektivt med fint lödder och avslutar med surskölj med hibiskus. Anledningen till att jag fastnat för Aleppotvål är att ingen annan hårtvål har kunnat dryga ut tiden mellan mina hårtvättar så som rätt aleppotvål kan göra! Dessutom är den en kemikalieklok dröm med två förtvålade oljor och inget annat på innehållsförteckningen.

Våra bästsäljande aleppotvålar

Steg 3: Hardcore NoPoo
Man kan också tvätta håret helt utan köpeprodukter. Rågmjöl, ägg, bikarbonat och honung är populära livsmedel att rengöra håret med. Det är billigt och förvånansvärt effektivt! Här är ett recept jag gillar:

Recept Hardcore NoPoo

 • 1 ägg
 • 3msk vatten
 • 1 msk äppelcidervinäger
 • Juice från en halv citron (sila först!)

  Blanda i en gammal schampoflaska och fördela i blött hår. Skölj ur med svalt vatten för att inte få äggröra i håret! Behövs inget balsam eller efterskölj.

Personligen varierar jag mellan steg 2 och 3. Aleppotvålen har varit min standardprodukt i flera år, där aleppotvål 40% numera tillhör mina favoriter. Men torra vinterdagar och när jag vill ge håret lite extra kärlek gör jag egna inpackningar, hårbottenmasker eller schampot ovan. Om jag upplever klåda, strävhet, formlöshet eller vill få extra glans och växtkraft söker jag efter naturliga råvaror med rätt egenskaper i form av proteiner, flavonoider, antioxidanter eller aminosyror och ännu har jag inte stött på ett problem som naturen inte har ett svar på, fantastiskt! De bästa hårvårdsrecepten vi tagit fram genom åren hittar ni i vår DIY-receptblogg.


21 svar till ”Ditt hår behöver inte kemikalier”

 1. Stina Sjölind

  Hej, jag tycker att jag sköljer och sköljer men håret känns väldigt tungt och tjockt som att det har en hinna över sig trots att det är nytvättat. Jag har köpt den tvålen med låg procent olja i sig. Är det något annat jag bör prova? Borde jag ha tvättat med något speciellt schampo innan jag började med Aleppo? Använde inga stylingprodukter.

  1. Kemikalieklok

   Hej Stina!

   Problemet du beskriver brukar bero på antingen hårt vatten, silikoner eller tvålrester.

   Hårt vatten: En del får det att fungera med mer koncentrerad surskölj, men hårt vatten är svårt med hårtvålar.
   Silikoner: Tvätta håret en gång med ett sulfatschampo (=de flesta vanliga schampon -kolla efter “sulfate” i INCI), sedan direkt med aleppotvål och surskölj, i fortsättningen ska sulfatschampon inte behövas.
   Tvålrester: Testa att tvätta två ggr med aleppotvålen före surskölj, och fortsätt skölj ordentligt.

   Lycka till!

 2. Evelina

  Finns det något flytande schampo (utan sulfater osv) som du skulle rekommendera?

 3. Madde

  Hej,
  Har precis börjat med aleppotvål isf shampoo men jag har lite svårt att få till tvätten:)
  – Sköljer igenom håret och gnuggar sedan in tvålen i håret ( 1 gång)Jag får då inte upp något lödder…. Gör jag något fel? Använder 32%.

  1. Kemikalieklok

   Testa att blöta håret mer. Antingen sticker du in huvudet under duschstrålen snabbt eller så blöter du tvålen i vatten oftare under tiden du gnuggar in den i håret.

 4. Helena

  Mitt lockiga hår är katastrof. Ett under att jag har hår kvar på huvudet. Lossnar så mycket vid varje tvätt å jag använder schampo och balsam från Bruns Frisörer om är gjorda på naturliga ingredienser. Det blev bättre när jag gick över till det i oktober eller när det nu var. Men det är fortf inte bra. Så jag ska gå över till detta så fort första lönen trillar in 🙂 jag är helt hooked. Att tvätta håret en ggn i veckan är standard för mej sedan tio år tillbaka ungefär så det är inget konstigt. Men jag vill börja nu och har ju ingen aleppotvål ännu. Vad kan jag använda istället under tiden?

 5. Annika

  Hej,
  Jag har nyss börjat med aleppotvål och surskölj, men håret är jättefettigt direkt det torkar efter duschen. Tidigare när jag endast använde milda schampoon behövde jag endast tvätta håret en gång per vecka, men som sagt nu hinner jag bara ut ur duschen innan det är fettigt. Är det övergångsperioden? Eller vad kan jag göra? (Låter tvålen torka, använder surskölj och sköljer håret i rikligt med vatten). När jag gjorde sista schampoo och surskölj var håret fantastisktTacksam för tips. //Annika

  1. Kemikalieklok

   Hej!

   Om håret inte känns rent direkt efter dusch så är det nog inte det, man kan behöva öva lite för att få till rätt teknik för No Poo. Aleppotvålen ska ge en fantastisk renhetskänsla! Testa att löddra in hela håret, även längderna, se till att du har mycket vatten i håret så du applicerar tvålen i dyngsurt hår. Om du har en beläggning på håret redan kan du tvätta håret två gånger på raken med aleppotvålen innan du har i sursköljen. Fortsättningsvis räcker det sedan med att tvätta en gång.

 6. Åsa Hoffman

  Hej
  Jag har sen ngn månad tvättat mitt hår med Aleppotvålen och borstar håret med en borste med svinborst. Från att ha tvättat mitt hår var tredje dag tvättar jag nu var femte.
  Och mitt gråa hår har aldrig varit så här mjukt.
  Saknar att ni också nämner grått hår så nu kan ni berätta vad bra det har varit iaf för mig.
  Funderar på att använda hibiskus för surskölj men då lär det ju bli rosa, lite spännande men undrar lite över hur länge det isf sitter i. Åsa

 7. Mimmie

  Efter en utmattning har jag tappat mycket hår som jag inte fått igen. Vill gärna behålla det jag har kvar. Vad rekommenderar du där? Är sugen på aleppotvålen, tror du det fungerar även för mig?

  1. Kemikalieklok

   Många upplever att håret blir starkare, friskare och växer bättre med Aleppotvålen, men det är såklart svårt att lämna garantier. Borsta ofta och mycket med svinhårsborste för att massera och stimulera hårsäckarna, de får då också ett bättre näringsflöde. Helst 100 borsttag varje kväll, men allt du orkar med är till det bättre. Vår Neemolja är också bra för håret, i Indien har den använts i tusentals år för ett starkt och friskt hår. Den används isf som Hårbottenmask/Inpackning, recept på det är färdigt och publiceras inom kort här på hemsidan!

 8. Hella starsprinkle

  Åh,du kanske kan ge mig ett bra tips?
  Jag är på väg att klippa av hela skiten,håret som jag sparat ut i flera år som sträcker sig ned över skulderbladen…Jag pallar inte.
  Håret är SÅ FETT!!
  Slutade med schampo för kanske 6 månader sedan.
  Använder bara ‘godkända balsam.
  Tvättar med aleppotvål sedan ett par månader tillbaka.
  Jag orkar inte mer.
  Jag har väldigt tjockt hår och det behövs MÄNGDER av balsam för att ens kunna borstas ut.
  Men det stora problemet är just det vettiga.
  Jag får inte bort det,känns som jag haft ett paket Bregott över hela håret. 🙁

  1. Kemikalieklok

   Innehåller ditt balsam oljor eller andra feta ingredienser som kokosmjölk? Även “rena” balsam kan ha ingredienser som inte är lämpliga för just ditt hår. Testa att skippa balsamet, även om det känns kontraproduktivt, och använd äppelcidervinäger som utredande surskölj. ÄCV hjälper både till med att lösa upp fett och oljor och gör håret silkigare. Gör två tvättar med Aleppotvålen vid nästa tvätt för att se till att du får en bra start på en balsamfri testperiod.

 9. Elin

  Hej! Tack för massa bra info! ??

  Jag har för ca 2 veckor sedan börjat med aleppotvål, äppelcidervinäger och svinhårsborste, håret blir snabbt fett men det köper jag för det tar ju tid för håret att ställa om. Däremot får jag som en beläggning på håret (trots att jag tvättat ordentligt med sista schampo och sköljer som en tok efter både aleppotvålen och sursköljen) det blir liksom som ”fett” i längderna direkt när det torkar efter rengöring. Har du något tips på varför och vad jag kan göra åt det?
  Tack på förhand

  1. Kemikalieklok

   Om du använt sista-schampo och är noga med att skölja ur återstår att fundera på om du använder några stylingprodukter? Delar kudde med någon som gör det? Får tvålen torka mellan tvättarna?

   Det är inte ovanligt att man i början upplever en vaxig känsla i håret och det blir bättre efter omställningsperioden och med regelbunden användning av svinhårsborsten. Tills dess kan du prova att lägga tvålen i en tvätthandske/påse (av frotte eller mjuk svamp, inte någon skrubb-variant) så att tvålen inte ligger direkt an mot håret. Du kan också göra en bikarbonatskölj = 1 msk bikarbonat i 3-5dl vatten. Använd den efter tvätt och innan surskölj.
   I övrigt är det lite tålamod som gäller, det är värt det! 🙂
   Lycka till!

 10. Maria

  Tack för en jättebra information om kemikalier i vår vardag! Jag har börjat med med aleppotvål och surskölj med äppelcidervinäger och svinhårborste. Det är jättebra för min torra hårbotten men håret blir superstatiskt, står rakt ut när jag borstar det. Finns det något jag kan göra för att få mindre statiskt hår.

  1. Kemikalieklok

   Hej Maria!
   Statiskt hår kan ibland bero på att det är för torr luft utomhus, då brukar det gå över när luftfuktigheten ökar. Men det kan också vara så att ditt hår är väldigt torrt och att det märks tydligare nu när du slutat med sulfater. När du använder svinhårsborsten regelbundet kommer håret få fördel av sebumet i hårbotten och på sikt bli mindre torrt. Men du kan även komplettera med några droppar hårolja efter tvätt. Använd svinhårsborsten på kvällen och dra med handen över håret efter borstning så ska du se att det blir bättre!

 11. Åsa

  Låter så klokt men svårt oxå, speciellt som jag som vill tona håret. Börjat bli gråhårig och vill inte få den där fula växten. Finns det bra sätt att färga på håret utan vanliga toningsmedel?

  1. Kemikalieklok

   Det bästa vore en örtfärgning, men se till att du hittar en som består av 100% örter. De finns de som enbart består av 2% örter men ändå kallas örtfärg.

 12. Josefine

  Hur lång tid tar själva övergången? Har precis börjat med aleppotvålen och mitt hår blir väldigt fattigt.

  1. Kemikalieklok

   Det beror på ditt hår. Det kan gå snabbt, eller ta lite tid. Man brukar tala om allt ifrån ett par veckor till 4 – 5 månader innan håret har ställt om helt. Glöm inte sursköljen! ??

0
  Varukorg
  Din varukorg är tom
   Calculate Shipping