3 ekologiska oljor för torrt hår

Fnöske på huvudet? Du är inte ensam. Torrt hår är något alla kan drabbas av och orsakerna bakom kan vara flera. Årstider, hormonbalans eller en obalanserad sebumproduktion är bara några exempel. För att återfå ditt hårs naturliga spänst och glans, utan kemikalier, så behöver vi lära känna hårstråets uppbyggnad. Hår består av tre olika lager,…

3 ekologiska oljor för torrt hår -
a person brushing their hair
3 ekologiska oljor för torrt hår 6

Fnöske på huvudet? Du är inte ensam. Torrt hår är något alla kan drabbas av och orsakerna bakom kan vara flera. Årstider, hormonbalans eller en obalanserad sebumproduktion är bara några exempel. För att återfå ditt hårs naturliga spänst och glans, utan kemikalier, så behöver vi lära känna hårstråets uppbyggnad.

Hår består av tre olika lager, alla med olika funktion. Det är bara det första lagret som producerar sin egen naturliga olja, som ger ett hälsosamt och välvårdat intryck. Detta yttre lager är också det som får stå emot mest påfrestningar i form av allt från väder till blekning. Tids nog så ser ett negligerat hår slitet ut.

Att välja en lämplig naturlig olja till sitt hår kan verka överväldigande initialt, men det ska vi reda ut och gå igenom i detalj. Hur man applicerar olja i håret är en fråga om teknik och erfarenhet, men ditt hår bör vara fuktigt för att oljan ska kunna kapsla in fukt och ge näring ordentligt.

Läs mer om individuella oljors egenskaper i vår guide oljor för hud & hårvård.

En helt ekologisk och kallpressad kokosolja är rik på fuktighetsgivande fettsyror som omega-3 och e-vitamin. En extra positiv effekt av att använda kokosolja i håret är att din skalp drar mycket nytta av dessa näringsämnen. En ej välmående hårbotten kan absolut bidra till ett dystert slitet hår.

Applicering och användning av kokosolja i håret

Först och främst; ta inte för mycket kokosolja! Utgå ifrån en mängd inte större än en vanlig tesked, som du masserar in i håret. Helst ska du börja på en begränsad del av håret (exempelvis topparna) för att successivt utvärdera mängd och total applicering.

Kokosolja kallpressad ekologisk
3 ekologiska oljor för torrt hår 7

På detta vis hittar du ditt hårs egen mättnadsgrad och oljebehov, vilket för många är en mindre mängd än man kan tro. Har man i för mycket får man bara en kladdig och fet känsla som kanske gör att man ger upp på hårolja av fel anledning.


Kallpressad och ekologisk avokadoolja är rik på antioxidanter, mineraler, biotin och bra fetter. Ett starkt och friskt hår är nästan omöjligt utan en bra balans och tillgång av dessa näringsämnen. De hjälper håret återfå sin glans och reparerar skadat hår. Resultatet är är ett starkt hår och studier har visat att biotin är extra betydelsefull för detta.

Applicering och användning av avokadoolja​​

Du använder oljan direkt i håret som beskrivet ovan, i en oljeblandning tillsammans med kompletterande oljor eller som ingrediens i en ekologisk hårolja som du tillverkar själv. Är oljan grumlig så kan det vara en idé att värma den varsamt i ett vattenbad för att lättare applicera den i håret.

Ekologisk Avokadoolja
3 ekologiska oljor för torrt hår 8


Denna grumlighet är inget ovanligt eller felaktigt, enbart en effekt av att oljan förvarats svalt. Alla våra vegetabiliska oljor är skonsamt kallfiltrerade för att hålla jämnare konsistens i ett bredare spann av temperaturer och därmed vara lättare att använda.

Applicering och användning av aprikoskärnolja

Aprikoskärnolja som även är kallfiltrerad, är superenkel att använda i håret, och är i regel förlåtande mot överdosering då den är väldigt lättabsorberad. Används dock sparsamt som generell regel och gör allra mest nytta längst ut i slitna toppar. Fungerar mycket bra blandad med andra oljor för att tillverka en egen hårolja.

Aprikoskärnolja 100 ml eko
3 ekologiska oljor för torrt hår 9

Aprikoskärnolja utvinns från aprikosfruktens kärna och är smockfull med vitaminer (e + k). Redo att användas direkt ur flaskan, men om man känner sig lite mer kreativ så är det en perfekt ingrediens i en hemmablandad hårolja. Aprikoskärnolja är utmärkt alternativ till mandelolja, och dess mjukgörande egenskaper är bra i en skäggolja.